×

Recensie

Klassiek

23 september 2013

Johannes Martin Kränzle & Hilko Dumno

Grenzen der Menschheit

Geschreven door: Robert Spannenberg

Grenzen der Menschheit Franz Schubert Klassiek 4 Johannes Martin Kränzle & Hilko Dumno – Grenzen der Menschheit Written in Music https://writteninmusic.com

Bariton Johannes Martin Kränzle en pianist Hilko Dumno bieden een programma met werken van twee componisten gebaseerd op teksten van twee schrijvers. Tot zover de inperking, want het betreffen vier grote namen: Franz Schubert, Robert Schumann, Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich Schiller.

Kränzle is sinds 1998 als zanger verbonden aan de Opera van Frankfurt en heeft meer dan 100 rollen vertolkt. Het magazine Opernwelt verleent hem in 2011 de titel ‘zanger van het jaar’ en in 2012 wint hij de Kölner Opernpreis. Het zijn feiten die veel van de hier geboden interpretatie verklaren. De dramatiek die Kränzle legt in de allereerste frase van deze cd – ‘Wass hör’ ich draussen vor dem Tor, was auf der Brücke schallen?’ – is exemplarisch voor wat volgt. Hij durft het aan om met zijn glissando’s hier en daar buiten de lijntjes te zingen. En voornamelijk in de hoge passages zoekt hij de grenzen op van wat aangenaam klinkt. Hij acht klankschoonheid ondergeschikt aan het overbrengen van het gevoel, zoals blijkt uit het interview dat in het tekstboekje is afgedrukt.

De balladen op deze cd vragen om overdrijving en het doorbreken van conventies, waarmee het liedrepertoire doorgaans wordt benaderd. Het zijn als het ware mini-opera’s, waarin vaak meerdere personages ten tonele worden gevoerd en waarin een algemeen menselijk thema – verlangen, liefde, haat, vergelding, dood etc. – centraal staat. In Grenzen der Menschheit – de titel is ontleend aan Schuberts gelijknamige lied – figureren personages uit Goethes pen en uit de klassieke mythologie. Eén werk springt er wat lengte betreft uit: Die Bürgschaft duurt meer dan een kwartier en is op cd-opnames van een gemengd recital een zeldzaamheid.

Kränzle stut zijn muzikale extremiteiten met een warme voordracht en – niet onbelangrijk – een weldadige stem. Hij wordt begeleid, getemperd, geprikkeld en becommentarieerd door pianist Hilco Dumno. Dit resulteert in een frisse opname, ook waar beide partijen tegelijkertijd de laagte in gaan.

Franz Schubert / Robert Schumann
Grenzen der Menschheit

Johannes Martin Kränzle & Hilko Dumno
Songs after poems by Goethe & Schiller 1. Robert Schumann - Ballade des Harfners, op.98a, nr.2
 2. Robert Schumann - Wer nie sein Brot mit Tränen ass, op.98a, nr.4
 3. Robert Schumann - An die Türen will ich schleichen, op.98a, nr.8
 4. Franz Schubert - Der Fischer D.225
 5. Franz Schubert - Der König in Thule D.367
 6. Franz Schubert - Die Bürgschaft D.246
 7. Robert Schumann - Der Handschuh, op.87
 8. Franz Schubert - Gruppe aus dem Tartarus D.396
 9. Franz Schubert - Hektors Abschied D.312
 10. Franz Schubert - Prometheus D.674
 11. Franz Schubert - Grenzen der Menschheit D.716
 12. Franz Schubert - An Schwager Kronos D.369
 13. Robert Schumann - Nachtlied, op.96, nr.1