×

Recensie

Rock

02 juni 2012

Joey Ramone – …Ya

...Ya Know?

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: BMG

...Ya Know? Joey Ramone Rock 3 Joey Ramone – …Ya Know? Written in Music https://writteninmusic.com

Toen de legendarische punkband Ramones uit elkaar viel ergens halverwege de jaren ’90, was Joey Ramone voornemens om in een solocarrière alle muzikale invloeden dioe hem gevormd hadden eens in het zonnetje te zetten. Die carrière was hem niet meer gegeven. Hij stierf nog gene vijf jaar later aan de gevolgen van lymfeklierkanker. …Ya Know?, vernoemd naar Ramones’s favoriete stopwoordje, laat horen hoe die carrière had kunnen klinken.

Na het postume solodebuut Don’t Worry About Me, een album dat de als Jeffry Ross Hyman geboren Joey Ramone voor zijn dood als een soort testament opnam, is …Ya Know? het tweede soloalbum van Ramone. Het is door Joey’s broer Mitch ‘Mickey Leigh’ Hyman samengesteld uit allerhande rondslingerend demomateriaal en met behulp van diverse artiesten (Joan Jett, Steven Van Zandt, Cheap Trick) en Ramones-producers (Daniel Rey, Ed Stasium en Jean Beauvoir) afgemaakt. Her resultaat is behoorlijk fragmentarisch (zoals te verwachten met een release als dit) maar laat goed horen dat Joey Ramone meer in zijn mars had dan alleen maar frontman van een punklegende zijn.

Natuurlijk blijft de geest van Ramones rondwaren binnen het werk. Al is het maar vanwege twee Ramones-covers (afsluiter Life’s A Gas en kerst’hit’ Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)), maar opvallender is het als Ramone zijn voorliefde voor jaren ’60 popliedjes laat doorschemeren. Zo hoor je in Party Line vooral meidenbandjes als The Ronettes terugklinken en lijkt het alsof Harry Belafonte een dikke vinger in de pap heeft gehad bij het Caribisch aandoende (en tevens minst punkrockende) liedje Make Me Tremble. Natuurlijk ligt de punk steeds weer op de loer, maar solo neigt Ramone toch vooral naar meer standaard rock, met her en der de genoemde jaren ’60 invloeden,  rockabilly, (country)pop en her en der zelfs folk. Dat maakt van …Ya Know? vooral een heel interessante release die de liefhebbers van ’s mans werk een beter kijkje geeft in de persoon Joey Ramone. Eerder een documentaire dan een document dus, deze release.

Joey Ramone – …Ya Know?

 1. Rock ‘N’ Roll Is The Answer
 2. Going Nowhere Fast
 3. New York City
 4. Waiting For That Railroad
 5. I Couldn’t Sleep
 6. What Did I Do To Deserve You?
 7. Seven Days Of Gloom
 8. Eyes Of Green
 9. Party Line
 10. Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)
 11. 21st Century Girl
 12. There’s Got To Be More To Life
 13. Make Me Tremble
 14. Cabin Fever
 15. Life’s A Gas


 1. Rock 'n Roll Is The Answer
 2. Going Nowhere Fast
 3. New York City
 4. Waiting For That Railroad
 5. I Couldn't Sleep
 6. What Did I Do To Deserve You?
 7. Seven Days Of Gloom
 8. Eyes Of Green
 9. Party Line
 10. Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)
 11. 21st Century Girl
 12. There's Got To Be More To Life
 13. Make Me Tremble
 14. Cabin Fever
 15. Life's A Gas