×

Recensie

Jazz

20 mei 2023

Joe Lovano Trio Tapestry

Our Daily Bread

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Our Daily Bread Joe Lovano Trio Tapestry Jazz 4 Joe Lovano Trio Tapestry – Our Daily Bread Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds zijn overstap van Blue Note, waar hij vanaf 1990 zijn albums uitbracht en een gevierd saxofonist werd, naar ECM in 2019 lijkt Joe Lovano aan een fascinerende  tweede muzikale leven begonnen. Met zijn trio Tapestry brengt hij nu, na ECM samenwerkingsalbums met het Enrico Rava (Roma, uit 2019), Marcin Wasilewski Trio (Arctic Riff, uit 2020) en Jakob Bro (Once Around The Room, uit 2022) alweer een derde album uit.

Our Daily Bread brengt tenorsaxofonist Lovano dus wederom samen met zijn Tapestry trio (naar hun eerste album uit 2019 onder die titel), met Carmen Castaldi op drums en Marilyn Crispell op piano. De wat ongebruikelijke trio-opstelling die juist daardoor zoveel indruk maakt. En ook deze derde van het trio, net als hun tweede album Garden of Expression (2021) opgenomen in Auditorio Stella Molo in Lugano, is er weer een van grote klasse.

Natuurlijk mag je in dit geval de drie albums die Lovano’s Trio Tapestry snel achter elkaar uitbracht met elkaar vergelijken. Je voelt de muzikanten binnen deze triobezetting groeien en per album geheel vrijzinnig hun geluidsspectrum ontdekken. In het geval van deze drie voortreffelijke muzikanten is dat een absolute belevenis.

Natuurlijk valt op de tracklisting van de nieuwe plaat gelijk One for Charlie op,  Lovano’s ode aan de legendarische bassist Charlie Haden. Lovano en Haden hebben een verleden met elkaar en speelden onder meer samen op Lovano’s Universal Language en samen met Paul Motion op jazzklassieker On Broadway vol.1. Ode for Charlie is een solo-exercitie van Lovano en een bijzonder fraaie en ontroerende. De ode aan Charlie blijkt niet op zichzelf te staan. Lovano geeft in zijn voorwoord bij het album aan dat het volledige album op inspiratie van Haden en de inspiratie uit improvisatie leunt.

Ook op dit derde trioalbum is de sfeer weer ruimtelijk, ingetogen en avontuurlijk. Zoals bekend van ECM weer puur en helder opgenomen waardoor de klankkleuren van de instrumenten nadrukkelijk naar voren komen. Met wederom een excellerende Crispell, wat is haar spel toch prachtig. Ze verleidt Lovano steeds weer tot zijn mooiste dan weer meest uitdagende spel. Van enige sleet is bij Lovano, ook alweer 70 jaar, nog steeds niets te horen.

Our Daily Bread, een term die je op verschillende manieren kunt opvatten maar hier staat voor een achttal spirituals, is een wonderschone jazzexercitie. Drie muzikanten die binnen een ingetogen muzikale setting elkaar uitdagen en met hun mooiste spel naar voren te treden. Acht stukken die vrij klinken en heel diep gaan, gespeeld door muzikanten die hun ervaring, techniek en levenslust voor jazz in dit trio in volle glorie openbaren.  1. All Twelve
  2. Grace Notes
  3. Le Petit Opportun
  4. Our Daily Bread
  5. One For Charlie
  6. The Power Of Three
  7. Rhythm Spirit
  8. Crystal Ball