×

Recensie

Rock

08 februari 2010

Joe Bonamassa

Black Rock

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Provogue

Black Rock Joe Bonamassa Rock 3.5 Joe Bonamassa – Black Rock Written in Music https://writteninmusic.com

Een paar jaar geleden gold Joe Bonamassa als een van de grootste talenten in het bluesrrock genre. Inmiddels is Bonamassa een gearriveerd artiest die op eigen kracht zalen als Carré (Amsterdam) en The Royal Albert Hall (Londen) uitverkoopt. Black Rock is Bonamassa’s achtste studioplaat in krap elf jaar tijd.  Bonamassa beseft dat bluesrock een genre is dat volledig is uitgeëvolueerd en waarin al jaren niets wezenlijks nieuws wordt gedaan.

Om te voorkomen dat hij zelf in herhaling valt, besloot hij zijn nieuwe album in  Griekenland op te nemen in de Black Rock studio’s. De studio in Santorini lag zo afgelegen dat Bonamassa zelfs een nummer in de buitenlucht kon opnemen zonder ook maar een enkel storend bijgeluid. Nu is er van Griekse invloeden op het songmateriaal niets te merken en is de participatie van lokale muzikanten Thanasis Vasilopoulos als Karantinis Manolis gering. Wel is het geluidspectrum uitgebreid met traditionele Griekse instrumenten als de bouzouki en de clarino waardoor nummers als Quarryman’s Lament en Bird On A Wire een extra dimensie krijgen.

Net als op voorgaande albums heeft Bonamassa weer diverse covers opgenomen waarvan het opgewekte Look Over Yonders Wall van James Clark en Night Life van B.B. King de meest opvallende zijn. Op laatstgenoemde speelt en zingt de levende blueslegende zelf ook nog even mee. De verhouding covers (8) versus eigen materiaal (5) ligt ditmaal erg scheef en dat is jammer want het originele materiaal is sterker dan de covers.  Bonamassa was en is een uitstekend gitarist en laat dat op Black Rock geregeld horen. Toch is Black Rock geen sprong voorwaarts ten opzichte van voorgangers Sloe Gin en The Ballad Of Joe Henry. Het is een oerdegelijke bluesrockplaat zonder echter verrassingen of wellicht mag het ontbreken van een episch lang nummer vol gitaargeweld als opvallend worden genoteerd.

Het besluit om een album op te nemen in een land met een compleet andere cultuur is lovenswaardig. De uitvoering had wat experimenteler gemogen. Volgende keer in Yaoundé (Kameroen) of Kathmandu (Nepal)? 1. Steal Your Heart Away
 2. I Know A Place
 3. When The Fire Hits The Sea
 4. Quarryman's Lament
 5. Spanish Boots
 6. Bird On A Wire
 7. Three Times A Fool
 8. Night Life
 9. Wandering Earth
 10. Look Over Yonders Wall
 11. Athens To Athens
 12. Blue And Evil
 13. Baby You Gotta Change Your Mind