×

Recensie

Jazz

04 mei 2018

Joe Armon-Jones

Starting Today

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Starting Today Joe Armon-Jones Jazz 4 Joe Armon-Jones – Starting Today Written in Music https://writteninmusic.com

Joe Armon-Jones is de jonge Londense toetsenman die momenteel de Britse jazzscene injecteert met zijn van souljazz doortrokken spel. Als gastmuzikant bij zo’n beetje iedereen die er toe doet maakt hij nu met Starting Today zijn glanzende debuut via Brownswood.

Wat een godsgeschenk moet het zijn om momenteel als jonge jazzmuzikant binnen die vruchtbare en creatieve en jonge Londense scene muzikaal op te groeien. Het aanbod aan jonge muzikanten is gigantisch en doordat ze op jonge leeftijd al heel veel kunnen spelen spat het talent op hun eerste albums er gelijk al vanaf. Armon-Jones komt uit de lichting waar ook saxofonist Nubya Garcia, gitarist/zanger Oscar Jerome, trompettist Dylan Jones en drummer Moses Boyd deel van uitmaken. Ze kennen elkaar al jaren en spelen in elkaars bands.

Toen Armon-Jones genoeg nieuwe composities bij elkaar had geschreven en een studio wilde huren om ze op te nemen, vroeg hij even rond en had al snel een wereldband geformeerd waar ook zijn eerder genoemde muzikale vrienden deel van uitmaakten. Opgenomen onder eigen condities liet hij de opnamen, voor het gemak ook al helemaal afgemixt, aan de mensen van Brownswood horen die zo enthousiast waren dat ze Armon-Jones niet alleen een plek op de voorname verzamelaar We Out Here maar ook gelijk een platendeal aanboden.

En hoe goed hebben ze dat bij Brownswood gezien! Starting Today is een verrukkelijk album waar de kwaliteiten vanaf spatten. Dat Armon-Jones een geweldig toetsenman is die met zijn spel zijn van souljazz overlopende hart een ideale uitlaatklep heeft gegeven was al even duidelijk. Dat hij ook een fascinerend componist is, was nog niet zo bekend. Hij maakte eerder al albums maar bracht deze in beperkte oplagen in eigen beheer uit, zodat ze alleen voor het publiek dicht rondom hem opvielen.

De composities op Starting Today lopen over van fijne muzikale ideeën en spannende muzikale vondsten. En ze worden gespeeld met geweldige muzikanten die, doordat ze al zolang met elkaar spelen, echt diepte kunnen aanbrengen. De albumopener/titeltrack en opvolgtrack Almost Went Too Far zijn gelijk mooie voorbeelden en ook een compositie als Ragify laat een super getalenteerd muzikant horen die exact weet wanneer hij de andere muzikanten de ruimte moet geven en wanneer hij zelf even flink van leer kan trekken.

Het (helaas) maar 6 tracks tellende, maar toch dik drie kwartier durende, Starting Today is een fijn overweldigend album waarbij souljazz, hiphop, dub, reggae op een perfecte manier worden gecombineerd en waarbij Armon-Jones, zichzelf, ondanks die sublieme vriendenlijst, volop in de schijnwerpers plaatst. Wat een fraai en geïnspireerd spel laat hij op dit album horen en wat een avontuurlijke composities schreef hij. Starting Today is wederom een bewijs dat de jonge Londense jazzscene maar beter en beter wordt.  1. Starting Today (met Asheber)
  2. Almost Went Too Far
  3. Mollison Dub
  4. London’s face (met Oscar Jerome)
  5. Ragify (met Big Sharer)
  6. Outro (Fornow)