×

Recensie

Soul

09 april 2021

João Selva

Navegar

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Underdog Records

Navegar João Selva Soul 4 João Selva – Navegar Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe onnavolgbaar de Braziliaanse politiek toch altijd is, de muziek die uit het land komt blijft een blijheid en creativiteit herbergen die ongekend blijft. Navegar, het tweede album van nieuwe held João Selva heeft een heerlijke levendigheid die zo aanstekelijk is als je maar van Braziliaanse muziek hoopt.

De uit Ipanema, de fraaie kustplek aan de kust van Rio, afkomstige Selva put uit alle rijke Braziliaanse tradities en de westerse invloeden die er vanaf de jaren zestig in doorsijpelden. Zijn songs dampen van traditionele Zuid-Amerikaanse ritmes en de coole Tropicalismo invloeden en hij deze versmelten met funk, soul, jazz en disco.

Geproduceerd door alleskunner/multi-instrumentalist Patchwork vindt Selva een inspirerende swingende sound die zowel legendarische Braziliaanse klanken als nieuwe coole elektronische sounds in zich herbergt. De Tropicalismo stroming van de laat jaren zestig, die een revolutionaire muzikale progressie in het samensmelten van samba, bossa nova en westerse muzikale invloeden bewerkstelligde, zal altijd een stempel op nieuwe Braziliaanse muziek blijven drukken.

Selva omarmt die stroming ook op zijn tweede album weer wonderwel. De coole mix in stijlen vindt gelijk vanaf openingstrack Navegar een opwindend swingende oorsprong om naar het sublieme Se Você, de afsluittrack van het album, wel heel rijk te eindigen. Wat een prachtig gearrangeerde en gezongen song is dat!

Navegar is een rijk Braziliaans popalbum. Acht lekker swingende en knap gemaakte songs die met veel aanstekelijkheid de oren binnen komen. Optimistisch gestemd vol nadruk op de rijke Braziliaanse muziekgeschiedenis klinken tracks als Cadê Você, Tudo vai Dar Pé en vooral Meu Mano zo aanstekelijk als je ze maar wilt hebben. Met funky beats en coole baslijnen als basis en verrassende instrumentale vondsten daar bovenop.

Navegar is zo’n album dat je ongemerkt vaak zal draaien omdat er zoveel liefde voor muziek maken vanaf straalt en het dus optimale energie geeft. Selva heeft daarnaast een lekkere stem die, ook omdat Braziliaanse Portugees immer een fascinerende coole vibe aan songs geeft, je al net zo hard de songs in trekt.  1. Navegar
  2. Cadê Você
  3. Meu Mano
  4. Camara
  5. Meu Mundo
  6. Devagar
  7. Tudo Vai Dar Pê
  8. Se Você