×

Recensie

Alternative

12 juni 2021

Joana Serrat

Hardcore from the Heart

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Loose

Hardcore from the Heart Joana Serrat Alternative 4 Joana Serrat – Hardcore from the Heart Written in Music https://writteninmusic.com

Hardcore From The Heart is het nieuwe hoofdstuk van een steeds maar completer gevormde damesroman, waarbij de Spaanse folky Joana Serrat haar tienerjaren ver achter zich laat. Dit alles is namelijk al breed op een aantal eerder verschenen albums uitgeschreven, waar ze vooral de countrysnik en de hoge kinderlijke vocalen het werk laat doen. Die uitspattingen komen voornamelijk nog functioneel aan bod, om vervolgens in de schaduw van herinneringen te verdwijnen. Het geluid van de uit Vic afkomstige singer-songwriter is ondertussen zo nauw samengegroeid en met het typerende Amerikaanse cultuurgoed geworteld, dat haar oorspronkelijke Barcelona roots hooguit nog in de uitspraak te herleiden zijn. Verder ademt het in alles die landelijke Zuid-Amerikaanse sfeer uit.

Het afsluitende Wild Beast is nog een uitzonderlijke prachtige rasechte countrysong. Een unicum binnen de bruikbare aanbiedende Americana mogelijkheden. Haar begeleidingsband bestaat grotendeels uit leden van het legendarische folkrock gezelschap Midlake. De geluidssoundscapes die toetsenist Jesse Chandler aan de dromerige zang koppelt, circuleren als een ontladende sirene door Pictures heen. Alarmfase een, nog geen reden tot paniek, maar wees alert. Zonder dat bepalende aandeel en zijn drummende maatje McKenzie Smith klinkt het geheel totaal anders.

Toch is het is de tevens van Midlake afkomstige gitarist Joey McClellan die hier overduidelijk zijn handtekening onder zet. Deze sterspeler die tegenwoordig in zijn begeleidende rol bij de populaire Israel Nash geprezen wordt, voegt zich nu bij Joana Serrat. Zijn berustende stem luidt dan ook You’re with Me Everywhere I Go uit, terwijl broederlief Aaron McClellan hem op basgitaar bijstaat. Ook de avondrode These Roads pedal steel gitaar van Eric Swanson is een nieuwe taak toegedeeld, waarmee de gitarist gevaarlijk diep in het vaarwater van de Tango In The Night periode van Lindsey Buckingham verkeerd. De hedendaagse invloeden van Adam Granduciel van The War On Drugs zijn evengoed hoorbaar, al laat Eric Swanson die overkill aan minuten durende soleerpartijen gelukkig achterwege.

De in Texas gelegen countrystad Denton is niet alleen de woonplaats van deze muzikanten, maar tevens de plek waar de Redwood Studio’s zich bevinden. Producent Ted Young zoekt het ijkpunt waar zijn Amerikaanse invloeden de Spaanse herkomst van de zangeres doorkruizen. Zwoele melancholische Indian Summer songs die in het verlengde van de nostalgische eighties romantiek liggen, doordrenkt door stormachtige postpunk avondregen. Het meer dan logische vervolg dus op Dripping Springs.

In een draaikolk aan dreampop soundscapes zwemt Easy in een ruisende shoegazer golfslagbad voort. Direct is daar die binding met de overspoelende jaren tachtig, welke Joana Serrat gedurende Hardcore From The Heart sferisch vasthoudt. Loslaten om vervolgens beminnend de tracks hun eigen weg te laten bewandelen, met Ted Young als sturende kapitein om de woelige stormen te bedwingen. Onderdompelen en tot adem komen.

Ondanks de meer elektronische aanpak klinkt het aardser dan haar eerdere werk. Joana Serrat staat voor veranderingen open en haalt de vrouwelijke kracht in haarzelf naar boven. Door zelfverzekerd van haar stemcapaciteiten uit te gaan staan deze nu veel sterker op de voorgrond. Er is zoveel vocaal aan bijgeschaafd dat de muzikale stukken puurder en natuurlijker ademen. De climax zit hem in het emotionele Take Me Back Where I Belong hoogtepunt, waar het magistrale gitaarspel aan haar stemkunsten ontsnapt. Hier eisen ze de gehoopte ontroering op. Een meesterwerkje op een verder voortreffelijke plaat.  1. Easy
  2. Pictures
  3. These Roads
  4. You're with Me Everywhere I Go
  5. Summer Never Ends
  6. How to Make You Love Me
  7. Demons
  8. Take Me Back Where I Belong
  9. Hotel Room 609
  10. Wild Beast