×

Recensie

Roots

16 september 2019

Joan Shelley

Like The River Loves The Sea

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: No Quarter

Like The River Loves The Sea Joan Shelley Roots 4 Joan Shelley – Like The River Loves The Sea Written in Music https://writteninmusic.com

Op haar vierde titelloze album zocht en vond Joan Shelley een sobere, intimistische sound. Die zoektocht gaat verder en de folk chanteuse uit Kentucky reisde naar Reykjavic, samen met gitarist Nathan Salsburg en kompaan James Elkington, die naast zijn bijdrage als multi-instrumentalist in overleg met Shelley de productie verzorgde.

Akoestisch resonerende gitaren van Shelley en haar trouwe bondgenoten worden vermengd met  percussie en piano in  folksongs die van een bedwelmende schoonheid getuigen. Coming Down For You refereert naar de Appalachen bluegrasstraditie van haar thuishaven. De bloedmooie zang wordt ondersteund door haar streekgenoot Will Oldham die eveneens mee fluistert in The Fading, een mijmerend eresaluut aan de schoonheid van de natuur in Kentucky waarbij je de geur van het vers gemaaide gras haast ruikt.

Die pastorale sfeer vinden we terug in The Sway en Awake, aangevuld met de stemmenpracht van Cheyenne Mize en Julia Purcell. Het zijn subtiele maar essentiële accenten die de fokksongs inkleuren ,eerder in een vaag sepia dan uitbundige kleurenpracht, maar onveranderlijk in een feeërieke ingetogenheid, zoals Teal of het op een ver op de achtergrond meanderend  harmonium When What It Is illustreren.

Hoewel het dozijn songs onmiskenbaar in Kentucky rijpte werkte de trip naar Ijsland daarbij ongetwijfeld inspirerend, de bijkomende strijkersinstrumentatie van plaatselijke muzikanten zorgt voor een verhoogde intensiteit in Cycle en Stay All Night en het zwierige High On The Mountain. Met de combinatie van die wonderlijke instrumentatie en haar natuurlijke elegantie weet Joan Shelley de luisteraar andermaal te begeesteren met sobere pracht die na meerdere luisterbeurten langzaam onthuld wordt. 1. Haven
 2. Coming Down For You
 3. Teal
 4. Cycle
 5. When What It Is
 6. The Fading
 7. The Sway
 8. Awake
 9. Stay All Night
 10. Tell Me Something
 11. High On The Mountain
 12. Any Day Now