×

Recensie

Roots

25 februari 2018

Joan Baez

Whistle Down The Wind

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Proper Records

Whistle Down The Wind Joan Baez Roots 4 Joan Baez – Whistle Down The Wind Written in Music https://writteninmusic.com

75th Birthday Celebration, een fraai verjaardagsfeestje met een lijst gerenommeerde muzikale gasten, vormde een gepast eerbetoon aan Joan Baez. Tien jaar na Day After Tomorrow is er een nieuwe studioplaat van de folkdiva met het opmerkelijke soprano timbre. Met het klimmen der jaren  heeft die stem heeft weliswaar wat aan kracht ingeboet en flirt wat meer met het lagere register maar het blijft opmerkelijk. Op tien dagen tijd blikte ze onder hoede van producer Joe Henry evenveel songs in die naar de folk roots en haar sociaal engagement reflecteren.

Het is overigens al een tijdje geleden dat Baez nog aan de schrijftafel vertoefde en nu mag je evenmin eigen werk verwachten maar de zangeres selecteerde meer recent favoriet werk. In tijdloze interpretaties gevat sluiten die naadloos aan bij haar repertoire.

De titeltrack opent de score, een sfeervolle zingende zaag ondersteund mooie zang in Whistle Down The Wind, destijds door Tom Waits als eerbetoon aan de betreurde Tom Jans opgevoerd. Van het echtpaar Waits/Brennan selecteerde Baez eveneens het  al even fraaie, poëtische getinte Last Leaf discreet ingekleurd met  dobro en orgel.  Het klavier zorgt voor een warme onderstroom in Be Of A Good Heart, een oprechte van Josh Ritter afkomstige smeekbede gaat een somber Another World vooraf.

La Baez maakt zich geenszins illusies, na het van Joe Henry geleende Civil War welt het pacifistische engagement sterk op in The President Sang Amazing Grace (in de nasleep van de moordpartij in het kerkje van  Charleston in 2015).  Silver Blade is een recente song van Ritter die Baez opmerkte tijdens een gezamenlijke tournee, bijzonder fraaie folk die herinneringen oproept aan de traditional Silver Dagger die ruim zevenenvijftig jaar geleden op haar debuut prijkte.

In het van die andere, onvolprezen folktante, Eliza Gilkyson afkomstige The Great Correction duikt op de achtergrond weerom die wonderlijke zingende zaag even op. Dit fraai stukje countryfolk is een van de vele fijne momenten op het naar verluidt finale werkstuk dat  akoestisch afsluit met de helaas hopeloze verzuchting I Wish The Wars Were Over.

Joan Baez, anno 2018 een nog immer relevante, grote dame kondigt haar ‘Fare Thee Well Tournee’ aan, een afscheids(?)tour  die haar naar Europa brengt, op 21 mei in PSK, Brussel en 1 juni in Carré, Amsterdam.  1. Whistle Down The Wind
  2. Be Of Good Heart
  3. Another World
  4. Civil War
  5. The Things That We Are Made Of
  6. The President Sang Amazing Grace
  7. Last Leaf
  8. Silver Blade
  9. The Great Correction
  10. I Wish The Wars Were All Over