×

Recensie

Rock

18 september 2021

Jimmy Diamond

Common Sense // Commotion

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Final 500 Records

Jimmy Diamond - Common Sense // Commotion
Common Sense // Commotion Jimmy Diamond Rock 4 Jimmy Diamond – Common Sense // Commotion Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuutalbum van het Overijsselse Jimmy Diamond bestaat eigenlijk uit twee delen die zijn samengevoegd. Common Sense werd in de Mailmen studio in Utrecht opgenomen met Martijn Groeneveld. De mix kwam van Arjan Miranda (Black Mountain), terwijl de band zelf zorg droeg voor de opnamen van Commotion. De mix hiervan kwam ook uit eigen kringen (Sipke Woudstra).

Wat niet onvermeld mag blijven, is dat de leden van Jimmy Diamond goede banden hebben met Tim Showalter van Strand of Oaks. In 2018 begeleidden gitarist Jim Zwinselman en drummer Ruud Gielen de Amerikaan bij zijn optredens in Europa. Het bracht de heren onder meer naar Rock Werchter, Welcome to the Village en Pukkelpop. Bassist Floris Poesse kwam in een later stadium bij Jimmy Diamond. Net als Strand of Oaks brengt ook Jimmy Diamond een geluid met stevige hoofdknikken naar de Amerikaanse rock van de jaren zeventig en de indierock van de daaropvolgende decennia. Een mooie mix (denk in de richting van Jim James, Band of Horses en natuurlijk Strand of Oaks) die op deze debuutplaat ook zeker het nodige moois oplevert.

Vooral de tracks van Common Sense doen de oren spitsen. Midden in de pandemie nam de band de songs op om ze uiteindelijk in New York te laten afmixen. Honestly is niet te versmaden Amerikaanse rock met een groots geluid dat echter uit de buurt blijft van bombast. Het minder dwingende Airplane laat een morsiger gitaargeluid horen. Hier komen de indierock-invloeden wat prominenter naar voren. We hebben met het openingskoppel al direct een mooie staalkaart van de band te pakken.

Earthquake trekt het palet verderop nog wat breder: een spannend intro, veel atmosfeer door de ruimtelijke geluid en als extra’tje fijne baslijnen. Heel af en toe tikt Jimmy Diamond het sfeertje aan dat Rush in hun muzikaal wat lichtvoetigere periode, midden jaren tachtig, soms liet horen. Een aangenaam tintverschil. Ook Common Sense valt op: binnen drie minuten trekken er trage, zware beats voorbij, gekoppeld aan een meeslepende zangpartij. Het levert een sound op die zich niet gemakkelijk in een hokje laat plaatsen en dat is verfrissend.

Dreams verhaalt over de liefde in een pakkende poprock-jas. Het hierop volgende Elephants ontstond onderweg naar Tsjechië, toen de band de pandemiesleur ontvluchtte. Het idee van deze compacte, strakke song waarop de zangpartijen domineren: Maak van een mug geen olifant, het is allemaal niet zo erg als je denkt. Na het slepende In A Blink Of An Eye, met zijn lekkere zware gitaarsolo, mag Commotion de elpee afsluiten. De band stelt maatschappelijke chaos aan de orde in een fijne song met stevige refreinen, gelardeerd met lekker penetrante bas en verslavende (slide)gitaarlijnen. Jimmy Diamond laat de onrustige wereld hier met succes even achter zich door de luisteraar mee te voeren naar prettige, geestverruimende sferen.

De release van dit debuut valt mooi samen met een voorzichtig opstartend livecircuit. Het geeft Jimmy Diamond mooi de kans het hongerige concertpubliek te laten proeven van hun puike gitaarrock. Afgaande op dit debuutalbum moet dat helemaal goedkomen.  1. Honestly
  2. Airplane
  3. Keep It To Yourself
  4. Earthquake
  5. Common Sense
  6. Dreams
  7. Elephants
  8. Said And Done
  9. In A Blink Of An Eye
  10. Commotion