×

Recensie

Rock

05 juli 2009

Jimi Hendrix Experience

Electric Ladyland (40th Anniversary Edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

Electric Ladyland (40th Anniversary Edition) Jimi Hendrix Jimi Hendrix Experience Rock 5 Jimi Hendrix Experience – Electric Ladyland (40th Anniversary Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Officieel uitgekomen in 1968 kunnen we deze maand het 40jarig jubileum vieren van Electric Ladyland. Dit derde album van de legendarische Jimi Hendrix Experience wordt gezien als een van de allerbeste rockalbums aller tijden. En terecht. Na 40 jaar klinkt het album nog steeds opwindend en imponerend. Het album is nu uit in de fraaie dubbele versie waarbij het album volledig gereamstered te horen is. Als extra disc is er een DVD te vinden waarop de zeer interessante documentaire At Last…The Beginning: The Making Of Electric Ladyland te vinden is.

Korte muzikale geschiedschrijving

Jimi Hendrix werd in 1942 geboren in Seattle en maakte vanaf zijn tienerjaren indruk in de Amerikaanse muziekscène. Vanuit Londen vond hij uiteindelijk vanaf halverwege de jaren zestig zijn wereldpubliek. Door Lisa Keith, Keith Richards’ toenmalige vriendin in contact gebracht met Chas Chandler, bassist van The Animals en net gestart als manager, kwam zijn carrière van de grond. Via Chandler vond hij in drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding de juiste muzikanten om zijn muzikale dromen waar te maken. In totaal drie revolutionaire albums en doorbraak concerten op Monterey en Woodstock. Zijn veel te jonge dood op 27jarige leeftijd maakte van Hendrix een legende. Zijn muzikale nalatenschap wordt nog elke dag door grote groepen jonge muzikanten herontdekt.

Electric Ladyland

Met het derde, en laatste, Jimi Hendrix Experience album Electric Ladyland werd de legende Hendrix optimaal neergezet. In een enerverende allesomvattende muzikale trip kwamen in een ruime 75 minuten alle kwaliteiten van Hendrix optimaal aan bod. Van de alles overtreffende bluesrock in Voodoo Chile en Voodoo Chile (Slight Return), naar de psychedelica van Burning Of The Midnight Lamb tot de ideale versie van Bob Dylan’s All Along The Watchtower. Een van de weinige covers die daadwerkelijk het origineel overtreffen. Ook tracks als Crosstown Traffic en het epische 1983…(A Merman I Should Turn To Be) mogen daarnaast niet onvermeld blijven. Ruim 40 jaar later staat het album nog steeds als een majestueus meesterwerk overeind.

Opgenomen in de Record Plant studio in New York in een tijdsbestek van 2 ½ maand en geproduceerd door Hendrix zelf bleek Electric Ladyland zijn meest succesvolle album. Niet gehinderd door manager/producer Chandler die eerder juist voor kortere songs koos en daarmee de sfeer voor de, overigens uitstekende, albums Are You Exprerienced? en Axis: Bold As Love had bepaald, kwamen juist op het dubbelalbum alle Hendrix kwaliteiten optimaal naar boven. Tracks als Voodoo Chile laten juist in lange takes de kwaliteiten van Hendrix als baanbrekend gitarist optimaal horen.

Op de DVD die bij de speciale editie zit is de documentaire over het maken van het album te zien. Omdat de documentaire vele jaren na de dood van Hendrix werd gemaakt is het woord vooral gegeven aan Redding en Mitchell. Ook gastmuzikanten Dave Mason en Steve Winwood komen uitgebreid aan het woord. Zeer duidelijk in de documentaire wordt dat Hendrix een enorme perfectionist was die sommige songs pas na 35 takes in orde vond. Vaak tot ongenoegen van zijn muzikanten. Geweldig is om Eddie Kramer, de man die vrijwel alles op band vastlegde, aan zijn mixtafel laat zien hoe de verschillende sporen van elke songs ingenieus in elkaar zitten.

Tracklisting Electric Ladyland (40th Anniversary edition):

Disc1

 1. …And The Gods Made Love
 2. Have You Evere Been (To Electric Ladyland)
 3. Crosstown Traffic
 4. Voodoo Chile
 5. Little Miss Strange
 6. Long Hot Summer Night
 7. Come On (Let The Good Times Roll)
 8. Gypsy Eyes
 9. Burning Of The Midnight Lamp
 10. Rainy Day, Dream Away
 11. 1983…(A Merman I Should Turn To Be)
 12. Moon, Turn The Tides…Gently Gently Away
 13. Still Raining, Still Dreaming
 14. House Burning Down
 15. All Along The Watchtower
 16. Voodoo Child (Slight Return)

Disc2

 1. Dvd
 2. Crosstown Traffic
 3. Gypsy Eyes
 4. Voodoo Chile
 5. 1983… (A Mermaid I Should Turn To Be)