×

Recensie

Roots

11 oktober 2020

Jim Stanard

Color Outside The Lines

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Manatee Records

Color Outside The Lines Jim Stanard Roots 3.5 Jim Stanard – Color Outside The Lines Written in Music https://writteninmusic.com

“They say that home is where the hart is”, zo zingt Jim Stanard in Home, Ierland in het geval van het hoofdpersonage Mary, een jong meisje dat In 1849 vanuit Cork naar New York werd gezonden, een tocht over de oceaan die talloze Ieren noodgedwongen volgden tijdens de hongersnood. Stanard brengt dit verhaal over onthechting, geflankeerd door  Peter Yarrow van het folktrio Peter, Paul & Mary en diens dochter Bethany. Hij ontmoette Yarrow op bijeenkomsten van humanitaire organisaties die ageren tegen de politieke polarisatie, een thema dat tegenwoordig  helaas nog alomtegenwoordig blijft.

De tweede langspeler van laatbloeier Stanard Color Outside The Lines kwam weerom met hulp van bassist en producer Kip Winger tot stand in Nashville en pendelt van historische gebeurtenissen naar meer actuele feiten en dat gebeurt meestal in een rustiek countryfolk kader.

Arkansas, beschrijft een van die duistere periodes in de geschiedenis van de VS in een door fiddle aangedreven meeslepende countrysong met weerom de stemmen van Peter en Bethany op de achtergrond. Witness Protection huppelt eveneens op dartele countryklanken terwijl One Time In A Row  en When My Truck eerder bezadigd voort kabbelen.

Sporadisch horen we de elektrische gitaar van Jon Skibic (Afghan Whigs), Stanard’s gitaarleraar die ook op het debuut Bucket List figureerde, zo meandert One Time In A River op fraai resonerende vibrato. Meer actuele onderwerpen als Fake News en Opium Wars worden in een wat feller bijtende, meer rockende benadering gedebiteerd.

De wat oudere verhalenverteller die in 1966 een concert van Dylan meepikte, het Woodstock festival bezocht, hing rond in Main Point Coffeehouse in Pennsylvania en beleefde daarTom Rush, Doc Watson en een beginnende Springsteen. Stanard pikte recent zijn oude Martin D-28 op en manifesteert zich als actieve singer-songwriter, wellicht levert dat nog een mooi vervolg op.  1. Home
  2. Same River
  3. Witness Protection
  4. One Time In A Row
  5. Fake News
  6. Color Outside The Lines
  7. When My Truck
  8. Each Other's Minds
  9. The Opium Wars
  10. Soft And Gentle Smile