×

Recensie

Roots

05 augustus 2016

Jim and Lynna Woolsey – Heart and Soul, Blood and

Heart and Soul, Blood and Bone

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Broken Records Record

Heart and Soul, Blood and Bone Jim and Lynna Woolsey Roots 4 Jim and Lynna Woolsey – Heart and Soul, Blood and Bone Written in Music https://writteninmusic.com

Het echtpaar Woolsey uit Petersburg, Indiana is verbonden met de Woodsome Farm Writers Association en ruim drie decennia actief in de bluegrass- en ruimere rootssector. Jim begon als tiener bij The Patoka Valley Boys, na zijn huwelijk met Lynna stapte die ook in het vanuit Indiana opererende collectief. Ondertussen hebben Jim en Lynna Woolsey een uitgebreide catalogus met persoonlijk songwerk aangelegd.

Twee jaar geleden overtuigde het duo moeiteloos met een eerste selectie die op hun ‘debuut’ The Road That Brings You Home terecht kwam. Heart and Soul, Blood and Bone is opgebouwd met songwerk dat in samenwerking met bevriende muzikanten tot stand kwam en dat oppikten voor een eerste interpretatie. Zo werd Notes From Home in 1999 opgenomen door The Chapmans en die  bluegrass familieband duikt opnieuw op in The Slack Key Studio in Nashville.  In de nieuwe uitvoering met Jim en Lynna weerklinken de machtige harmonische bijdragen van Jeremy en John Chapman naast de warme zang van het echtpaar.

Overigens beperkt Lynna zich geenszins tot het meer dan voortreffelijk flankeren van de ijle, ietwat geknepen zangpartijen haar man. In enkele songs zoals Yesterday en Last Train Out worden de rollen omgekeerd en neemt Lynna het vocale voortouw en imponeert met ontroerende verhalen uit lang vervlogen tijden.

De titelsong ademt de sfeer uit van de periode van de grote depressie en de Dust Bowl,“Faith could move mountains but couldn’t make it rain”, rampzalige tijden die tegenwoordig onder andere vormen de kop opsteken en een fatalistische houding brengt zelden verbetering. De authentieke bluegrass instrumentatie wordt naast de gitaren van de Woolseys verzorgd door het vertrouwde vriendenclubje met banjoman en producer Mike Sumner, bassist Mark Fain ,Tim Crouch (fiddle) en Randy Kohrs (mandoline, fiddle).

Een van de broodheren van die gewaardeerde multi –instrumentalist, de onvolprezen Jim Lauderdale deelt de zang met Jim Woolsey in het duet Time, een sprankelende fingerpicker. In Give Me BackTomorrow figureert co-auteur John Pennell. De opzwepende grasspicker Pike Country Blues is even wat luchtiger intermezzo terwijl in Freedom een oprecht eerbetoon aan de oorlogsveteranen schuilt. Heart and Soul, Blood and Bone, onmiskenbaar bluegrass van het zuiverste water maar onveranderlijk verpakt in rijk geschakeerde, verhalende songs die het rurale genre moeiteloos overstijgen. 1. Time
 2. Just Like Me
 3. Heart And Soul, Blood And Bone
 4. Give Me Back Tomorrow
 5. Yesterday
 6. Notes From Home
 7. Last Train Out
 8. Pike County Blues
 9. Freedom
 10. Lights Of Home
 11. Expectations