×

Recensie

Alternative

20 mei 2014

JF Robintaille

Rival Hearts

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sparks

Rival Hearts JF Robintaille Alternative 3.5 JF Robintaille – Rival Hearts Written in Music https://writteninmusic.com

Met Rival Hearts maakt JF Robintaille alweer zijn derde opvallende album. De opvolger van Calender (2001) is een rijke collectie songs.

De oorspronkelijk uit Montreal afkomstige Jean Francois Robintaille scoorde, na het uiteengaan van zijn band The Social Register, zijn eerste solo platendeal bij het door Nona Hendryx (van LaBelle faam) gerunde Rhythmbank terwijl hij in New York woonde. Hij bracht daar zijn eerste EP The Blood In My Body uit in 2006, vlak voor het label failliet ging. Het daar in 2008 opgenomen album ging verloren in de financiële ellende die daarna plaats vond. Pas in 2011 bracht hij vervolgens zijn ‘debuut’ Calender uit wat erg goed ontvangen werd.

Met Rival Hearts, dat reeds vorig jaar in Amerika en Canada uitkwam, heeft Robintaille een fijn vervolg op Calender gemaakt. Het album bevat een collectie songs die vanuit de perceptie van een singer-songwriter werden geschreven (alleen op zijn kamer) maar juist in de uitvoering met zijn vaste band hun definitieve vorm vinden. Het rijke bandgeluid (compleet met piano, orgel en trompet) en de fijne arrangementen in combinatie met zijn soms wat weifelende stem maken Rival Hearts een erg aantrekkelijk album. De vanuit folk traditie geschreven songs hebben een tijdloze sfeer die in combinatie met de rijk vertellende dan weer opvallend openhartige teksten en een fijn rafelig randje extra beklijven.

Songs als albumopener St.Catherine en albumafsluiter Vanished Rival en ook zeker songs als Jessie, de eerste single Cry (To Keep From Laughing) of het heerlijk aanstekelijke Old Dark Days laten een groot songwriter horen die niet zomaar akkoord gaat met een pakkende melodie en tekst. Het allermooist is Robintaille in het intieme Dreams With You. Een van de mooiste songs die je dit jaar gaat horen.

JF Robintaille is typisch zo’n muzikant die met elk album meer publiek krijgt en met album vier of vijf ineens volledig doorbreekt naar het grote publiek. 1. St. Catherine
 2. Jessie
 3. Dead Letters
 4. Black And White
 5. Dark Old Days
 6. Undevoted
 7. Echoes
 8. Dreams With You
 9. Cry (To Keep From Laughing)
 10. Vanished Rival
 11. Grey To Blue