×

Recensie

Alternative

04 juli 2021

Jeweler

Tiny Circles

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Tiny Circles Jeweler Alternative 4 Jeweler – Tiny Circles Written in Music https://writteninmusic.com

Zo vreemd kan het leven lopen. Op het ene moment zit je nog boven de boeken jezelf in de luchtvaartwetenschap te verdiepen, het volgende moment laat je de luisteraar heerlijk in een zelf opgebouwde spiegelwereld wegvliegen. De onvrede over de werkmogelijkheden die zijn opleiding hem bieden weven als een rode draad door Tiny Circles heen. De idealist tekent er niet voor om zijn kennis in de wapenindustrie te laten gebruiken. Michael Voller voltooit de studie en besluit om het ruimtelijke inzicht in zweverige postpunk om te zetten, waar shoegazer straaljagers en dreampop heteluchtballonnen elkander kruizen.

De songs vervormen zich als kleine cirkels. Geworpen stenen die als steeds grotere kringen in het bewegingloze water voor de nodige opschudding zorgen. Bijtende druppels die als zure regen het verleden markeren. Kleine strategische schakelpatronen die uiteindelijk als een thematische ketting aan elkander verbonden zijn.

Ondanks de sterke teksten van vocalist Michael Voller is het vooral de groepseenheid die erg tot de verbeelding spreekt. Het uitbundige samenspel van de sprankelende echo’s van gitaristen Dillon Marchus en Sean Levine, de sfeervolle keyboard achtergrondgeluiden van backing vocalist Sylvia Jennings, de levenloze doomy baspartijen van Donny Hoover en de holle gereanimeerde drums van Lars Oslund.

Door het veelvoudig gebruik van semi- akoestisch afgestemde gitaren graaft het uit Minneapolis afkomstige Jeweler diep verfrissend in het muzikale vraag en aanbod spel. Tiny Circles is een duizelingwekkende licht psychedelische plaat, waar de liefde voor new wave romantiek in de Don’t Cry for Me single met de complexe symfonische concept theorieën in de sprookjesachtige hang naar onsterfelijkheid en ouderdomsangst van Old Souls samensmelt. Donker, rondspokend en krakend, als een ziel die zich van het vervallen lichaam distantieert.

Zou in de kille jaren tachtig de grijze sneeuw op het televisiescherm nog de leegheid symboliseren, op de broeierige A Spoonful of Poison postpunk en de futuristische Savior Complex singletrack is juist het veelkleurige testbeeld een metafoor voor de hedendaagse tijd. Een ander soort verdriet met een vergelijkbare uitwerking. Het kapitalisme is tot stilstand gedwongen. Flitsende blingbling en verslavende smartphones verliezen hun waarde in een deprimerende wereld die in individualisme en egocentrisme uiteen valt. Strijdbaar anarchisme welke in valse beloftes en verraad verzandt.

Michael Voller kijkt van eenzame hoogte op de allesvernietigende maatschappij neer, in het ruisende zelfbeklag Forgiveness titelstuk onderzoekt de realistische popdichter vol twijfel op verwijtende toon zijn eigen positie in dit geheel. Tiny Circles is een heerlijk dromerig postpunk debuut, zonder verbale opgekropte woede en het belerende vingertje, maar wel met dezelfde kritische boodschap. 1. A Spoonful of Poison
 2. Betrayal
 3. Forgiveness
 4. Don’t Cry for Me
 5. Dust
 6. End of Days
 7. Trouble
 8. Old Souls
 9. Savior Complex
 10. Footsteps
 11. Lion Tamer
 12. Tiny Circles
 13. Who Is Your Flower?