×

Recensie

Pop

21 juli 2019

Jessy Wilson

Phase

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Thirty Tigers

Phase Jessy Wilson Pop 3.5 Jessy Wilson – Phase Written in Music https://writteninmusic.com

De zomer is een goed moment om de oogst van drukke voorjaar nog eens door te pluizen. Dan blijkt het debuut van Jessy Wilson toch te veelbelovend om te laten liggen. Eigenlijk is veelbelovend niet het juiste woord bij het bespreken van deze ervaren zangeres. Wilson zong tot 2016 in de Muddy Magnolias, een southern rhythm and blues band, toerde met Alicia Keys en schreef songs met John Legend. Bepaald geen debutante dus.

Phase laat goed horen dat Wilson over de nodige bagage beschikt en haar songs ruimdenkend benadert en vormgeeft. Dat laatste deed ze voor deze plaat overigens met Patrick Carney, drummer van The Black Keys, de band waarmee Wilson dit jaar op tournee gaat. Carney werkt vanuit Nashville, de stad waar de in Brooklyn geboren Wilson ook naartoe verhuisde. Deze verhuizing en de diverse manieren waarop Wilson haar stem op deze plaat inzet, leidden tot de albumtitel Phase; Jessy Wilson heeft naar eigen zeggen het gevoel dat ze door nieuwe fases gaat als artiest.

Het album biedt in ieder geval prima luistervoer, dat blijkt al met opener Oh Baby, een lekkere open mix van rock en soul. Het hieropvolgende Love & Sophistication is opvallend mooi gezongen, ijler en oorstrelend. Ook hier blijft er ruimte in de muziek om te ademen. Hoewel ze zeker een groot publiek moet kunnen bereiken is Jessy Wilson er niet op uit om alles dicht te smeren of voor te kauwen. En belangrijk: ze vertrouwt op haar eigen, natuurlijke stem en zet die op allerlei manieren in.

Clap Your Hands is een ruwere track, een mengsel van hiphop, gospel en fuzzy funkrock waarop de geest van Betty Davis lijkt rond te waren. Ook waiting on… laat lekkere vuige gitaren horen in een soortgelijke tijdloze sound. moving through your mind is een smakelijke song vol soul, gestut op een lekkere dikke kick-drum en omlijst door strijkers. Love Me is juist weer helemaal elektronisch maar pakt ook stevig uit. Wilson zet hier haar stem weer heel anders in, haar veelzijdigheid nog eens onderstrepend. Gitaren, koortjes en strijkers bepalen de sfeer op What’s Wrong, een song met een zweem van wanhoop.

Hopelijk kan Jessy Wilson met Phase en haar tournee met The Black Keys – ze speelt overigens ook met Gary Clark Jr. en Ben Harper – een nieuw publiek aanboren en met hernieuwde inspiratie straks een mooie tweede plaat uitbrengen. Wie weet staat ze dan binnen één of twee jaar op grote Europese podia als North Sea Jazz.

https://www.youtube.com/watch?v=ZIMBfmcg5O0


 1. Oh, Baby!
 2. Love & Sophistication
 3. Clap Your Hands
 4. waiting on…
 5. stay cool
 6. moving through your mind
 7. LOVE me
 8. cool one
 9. cold in the south
 10. What's Wrong?
 11. LA night
Ren Harvieu - Revel In The Drama