×

Recensie

Roots

15 september 2018

Jesse Dayton

The Outsider

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Elan Records

The Outsider Jesse Dayton Roots 4 Jesse Dayton – The Outsider Written in Music https://writteninmusic.com

Het recente album van Jesse Dayton is verpakt in een digipack die al enkele jaren gebruikt lijkt. Zo lang ligt de opvolger van The Revealer hier nu ook weer niet tussen het almaar aangroeiend stapeltje nog te recenseren cd’s te verkommeren. De rafelige look van het hoesje geeft in ieder geval al enigszins aan wat we mogen verwachten. De zevende soloplaat van de Texaan kwam tot stand tijdens een tournee die Dayton en kompanen van Atlanta en Denver naar Nashville en Austin voerde. Vergeleken met de voorganger krijgen we een wat minder gepolijst en ietwat soberder geïnstrumenteerd werkstuk maar aan dynamiek ontbreekt het geenszins.

Met stevig rockende billy tonen raast Dayton over de frets van de Telecaster. “May have to do it,  don’t have to like it” brult hij broederlijk samen met Nat Cooke in, de van Mike Stinson geleende, gelijknamige opener. Het aansluitende Jailhouse Religion draaft onverstoorbaar verder op de combinatie van doffe drumbeat en rinkelende percussie, snerpende slides kerven diep door drassige swamplands.  Met tomeloos snarenwerk wordt verder geploegd, Hurtin’ Behind The Pine Curtain wringt zich los als een met geen leiband noch ketting te houden dolle hond.

Tussendoor brengt Dayton bijzonder overtuigende, smartelijke verhalen van cowboys die de bodem van de fles meermaals aanschouwden in de honky tonks. Een meeslepend Changin’ My Ways maar bovenal een ongemeen verscheurende tearjerker in duet met Brennen Leigh We Lost I roepen herinneringen op aan George Jones. Met Leigh vulde Dayton al eerder een sterk aanbevolen duetplaat.

Dat Jesse zijn voormalige leermeester en broodheer Waylon Jennings evenmin vergeten is illustreert Belly Of The Beast op naar Jerry Reed refererend countrytwang. “We better rise up to the power, this is no time for cowards”, het is een frase uit Charlottesville, een bijzonder strijdvaardige hillbilly die zich eveneens in onvervalste Outlawcountry hoek situeert als er iemand is die de traditie van iconen als Merle Haggard en Jennings geloofwaardig verderzet is het ongetwijfeld Jesse Dayton.  Begin volgend jaar brengt een tournee de ’outsider’ naar Nederland.  1. May Have to Do It (Don't Have to Like It)
  2. Jailhouse Religion
  3. Changin' My Ways
  4. Hurtin' Behind the Pine Curtain
  5. We Lost It
  6. Tried to Quit (But I Just Quit Tryin')
  7. Charlottesville
  8. Belly of the Beast
  9. Burnin'
  10. Killer on the Lamb