×

Recensie

Roots

27 januari 2019

Jesse Dayton

On Fire In Nashville

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Elan Records

On Fire In Nashville Jesse Dayton Roots 4 Jesse Dayton – On Fire In Nashville Written in Music https://writteninmusic.com

Enkele jaren geleden keerde Jesse Dayton terug naar de Sugar Hill Studios in Houston om er The Revealer in te blikken. Een grandioos werkstuk dat samen met The Outsider twee indrukwekkende episodes vormt in het repertoire van de Texaanse gitarist.

The Outsider kwam tot stand tijdens een tournee, Daytion is al een tijdje zowat ononderbroken on the road maar tot dusver werden zijn podiumverrichtingen nog niet gehonoreerd met een officiëel live document. Daar komt nu verandering in met dit EPtje. On Fire In Nashville is de vorig jaar geregistreerde passage van Dayton op AmericaFest in The Filming Station in Nashville.

Ruim een half uur raast Dayton met ondersteuning van zijn ritmetandem waarin Chris Roades en Kevin Charney figureren raast hij door een selectie van zijn recente albumrepertoire, enkel onderbroken door de met dragende bariton gedebiteerde spitante bindteksten met een behoorlijke dosis zelfrelativering doorklinkt Dayton heeft een soulvolle stem maar zijn belangrijkste wapen op het podium is het  gitaarspel.

Dayton trekt daarbij zonder enig voorbehoud alle registers open van de rauwe twangende rock in Daddy Was A Badass tot het op flamboyante picking gebouwde Charlottesville zet hij een energieke show neer waarin de uithoeken van rock en country verkend worden. Het strak ritmische May Have To Do It (Don’t Have To Like It) ontpopt zich na verzengende snarenreplieken tot een  onvermijdelijke sing a long, een ware crowdpleaser. Als het tempo even teruggeschroefd wordt met melodische, soulvolle licks in het van Nick Lowe opgepikte Lately I’ve Let Things Slide levert dat een bijzonder fraai intermezzo op.

Een uitstekend muzikaal visite kaartje op de vooravond van de Europese tournee met enkele stopplaatsen in het land en keert in de zomer terug voor enkele festivals. 1. Intro (Live)
 2. Daddy Was A Badass (Live)
 3. The Way We Are (Intro)[Live]
 4. The Way We Are (Live)
 5. May Have To Do It (Don't Have To Like It) (Intro)[Live]
 6. May Have To Do It (Don't Have To Like It)[Live]
 7. Hurtin' Behind The Pine Curtain (Intro)[Live]
 8. Hurtin' Behind The Pine Curtain (Live)
 9. Lately I've Let Things Slide (Intro)[Live]
 10. Lately I've Let Things Slide (Live)
 11. Take Out The Trash (Intro)[Live]
 12. Take Out The Trash (Live)
 13. Charlottesville (Intro)[Live]
 14. Charlottesville (Live)