×

Recensie

Roots

08 juni 2020

Jess Williamson

Sorceress

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Mexican Summer

Sorceress Jess Williamson Roots 3.5 Jess Williamson – Sorceress Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Amerikaanse Jess Williams afkomstig is uit Mexico laat ze al duidelijk merken door de aanwezige Tex-Mex invloeden, die ze op prachtige wijze verpakt in haar veelbelovende debuut Native State. Door haar sombere met snik gevoede klaagzang weet ze country te mengen met traditionele folk.

Bij opvolger Heart Song overheerst de donkere verbitterdheid en eist ze om vocaal al meerdere persoonlijkheden van zichzelf te laten zien. Het is de opmars naar het volmaakte Cosmic Wink, waarmee ze zich als volgroeide singer-songwriter op de kaart zet. In een korte tijd is Jess Williamson van onschuldig tienermeisje uitgegroeid tot een volwassen gevormde vamp.

Door die zelfverzekerdheid pakt ze Sorceress totaal anders aan. Het is een minder donker geheel geworden dan de indrukwekkende voorganger. Er lijkt een flinke last van haar ranke schouders te zijn afgevallen, waardoor ze zich als het lieve wereldwijze zangeresje neerzet. Met de hemelse, dromerige ballads als As the Birds Are en Ponies in Town wil ze een meer toegankelijk publiek aan zich binden. De creativiteit zit dan wel in de mainstream hoek en is hierdoor minder spannend, maar blijft kwalitatief continu van hoog niveau.

Toch zijn het die nummers als de verstillende country titeltrack Sorceress en het retro dramatische How Ya Lonesome met die heerlijke jaren zestig melancholiek, die er door die prachtige avondschemer begeleiding sterk bovenuit steken. Het zoete Wind on Tin moet het vooral van de prachtige zachte breekbare zang hebben, een kwetsbaarheid die Jess Williams perfect weet uit te spelen, en waarmee ze tig mannenharten kan laten smelten. Iets waar ze zich ook met het kampvuur vlammetje in het meerstemmige Rosaries at the Border mee op de been houdt.

Het vrij standaard klinkende Smoke wordt gered door de licht psychedelische uitbarsting die op het einde nog eventjes van het strakke pad afwijkt, en net nog die onverwachte afslag neemt. Dat ze daarbij ook net voor de verkeerde kant kan kiezen bewijst ze met het weinigzeggende door synthesizers afgewerkte Infinite Scroll en het slaperige Americana gevalletje Love’s Not Hard to Find.

Zelfs het kale Harm None blijft te voorzichtig, haar stem kan best wel tegen een stootje, maar dit verzand in lichtgevoelige gospel. Bij het verhalende Gulf of Mexico kom je op de tweede bladzijde tot de conclusie dat je het boek al eens eerder gelezen hebt, en ontdek je waarom er zo weinig van is blijven hangen. Ondanks de veelbelovende ontwikkeling in haar stembeheersing weet Jess Williamson uiteindelijk op Sorceress toch minder te overtuigen dan met het zwaardere Cosmic Wink. 1. Smoke
 2. As the Birds Are
 3. Wind on Tin
 4. Sorceress
 5. Infinite Scroll
 6. Love's Not Hard to Find
 7. How Ya Lonesome
 8. Rosaries at the Border
 9. Ponies in Town
 10. Harm None
 11. Gulf of Mexico