×

Recensie

Roots

22 november 2018

Jess Klein

Back To My Green

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose Records

Back To My Green Jess Klein Roots 4 Jess Klein – Back To My Green Written in Music https://writteninmusic.com

Na het twaalf jaar geleden uitgebrachte, bluesgetinte City Garden verhuisde Jess Klein van Boston naar Austin, vanuit het Texaanse muziekmekka stuurde ze met Bound To Love meer countrygetint werk de wereld in. De folk invloeden uit haar beginperiode aan de Oostkust klinken evengoed door in de opvolgers en vooral de nieuwe langspeler.

Voor Back To My Green week Klein uit naar Noord Carolina. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je met een song als Blair Mountain wordt geconfronteerd. “They stole the mountaintops, they let the tunnels cave in on your friends” zingt de zangeres, samen met Gaelynn Lea, en haalt op een grimmige ondertoon herinneringen op aan het dramatische mijnwerkingsconflict in Virginia. De, door  mooi strijkerswerk  ondersteunde opener In Dreams en de lieflijke titelsong vormen luchtig intermezzo’s  Op een fraaie combinatie van rinkelend gitaar- en orgelwerk door producer Mark Simonson en klankingenieur Thom Canova, die evenals met Klein bij de productie betrokken was, golft de heldere zang.

Onzekere tijden uit het verleden en heden worden door de ogen van een rondtrekkende wereldreiziger geobserveerd. In Thanksgiving  Feast gaat Klein als kleindochter van Russische immigranten terug naar de periode toen haar Joodse grootouders naar Amerika vluchtten. Dierbare familieherinneringen waarbij ook talloze andere migranten en de zwarte slaven uit Afrika passeren in een sobere folksetting , de opmerkelijke, bitterzoete zang krijgt enkel het gezelschap van de akoestische gitaar.

In een hallucinant, blues getint Gates Of Hell komt daar  opzwepende percussie bij,  in de verte horen we een gospelkoor maar het lijkt een verloren zaak “I’d rather meet the devil than to stay in this crazy circus”? een bittere conclusie. Kid, letterlijk een verhaaltje over de moeilijke eerste stappen worden rauwe gitaarhalen vermengt met een strijkerskwartet, in I Hear Love is dat een pedalsteel, Met een positieve ode aan de hoop om, ook in moeilijke tijden, door te zetten besluit Jess Klein haar moedige zoektocht naar een greintje menselijkheid in deze harde tijden.  1. In Dreams
  2. Tougher Than I Seem
  3. Mammal
  4. Blair Mountain
  5. Back to My Green
  6. New Thanksgiving Feast
  7. Gates of Hell
  8. 4 the Girlz
  9. Kid
  10. I Hear Love