×

Recensie

Roots

06 november 2019

Jerry Leger

Time Out For Tomorrow

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Latent Recordings

Time Out For Tomorrow Jerry Leger Roots 4 Jerry Leger – Time Out For Tomorrow Written in Music https://writteninmusic.com

Het enkele maanden geleden uitgebrachte Too Broke To Die bundelde Jerry Legers repertoire dat nog sinds het nog tijdens zijn tienerjaren gelanceerde debuut op een reeks langspelers verzeilde. Die alleen in Europa verspreide retrospectieve is geen overbodige luxe. Vooraleer producer Michael Timmins van de Cowboy Junkies zich ontfermde over de singer-songwriter uit Toronto raakte de output niet verder dan een beperkte maar trouwe cult aanhang in Ontario. Geheel onterecht overigens zoals het uit 2014 daterende op Latent Recordings, het label van de Junkies, uitgebrachte Early Riser en de opvolger, de voortreffelijke dubbellaar Nonsense and Heartache feilloos aantonen.

Time Out For Tomorrow is weerom gevuld met intelligent opgebouwde tracks, in een sobere maar efficiënte productie van Timmins met slechts sporadische inbreng van piano en orgelwerk van gastmuzikanten. De hechte samenwerking met The Situation waarbij veelzijdig snarenman James McKie het gitaarwerk van Leger ondersteund, samen met Dan Mock en Kyle Sullivan die de vertrouwde ritmetandem vormen, creëert een ideale rootsrock sound voor songwerk dat naar  poprock lonkt maar met in een scherp verhalende context bij klassiek werk van de betere rockpop songwriters aansluit.

“Everything was almost decided when we were young/ You’ll stay poor like your family before/And I’ll keep hustling/On the backroads and in the cities I sang for me.” Het is de eerste strofe van de op jengelende gitaren passerende opener Canvas Of Cold , een vroeg hoogtepunt. Leger maakt er geen geheim van dat hij graag in zijn vinyl collectie grasduint. Tijdens de opnamesessies lag naast The Imposibele Bird van Nick Lowe, Lou Reed vaak op de draaitafel. Tijdens zijn tienerjaren ontdekte Leger Coney Island Baby en die langspeler blijft hangen en dat is duidelijk merkbaar bij het op sprankelend snarenwerk gehechte Justine.

De sfeervolle opgewekte benadering van Lowe vormt het ideale tegengif voor deprimerende toestanden die wel eens de kop opsteken. Het op twangende gitaartjes walsend I Would komt dicht bij een aanstekelijke popsound die we eveneens bespeuren in de lekker ouderwetse slijper Read Between The Lines, oorspronkelijk  gecomponeerd voor het zij project The Del Fi’s. Burchell Lake sluit aan bij het uit het uit beginperiode afkomstige Farewell From The Ghosttown, waarop een geïnspireerde avontuurlijke exploratietocht naar schimmige negorijen in Ontario werd vereeuwigd. Derde uitmuntend werkstuk op rij van een tot dusver schromelijk onderschatte klassenbak.

https://writteninmusic.com/albumrecensie/jerry-leger-nonsense-and-heartache/  1. Canvas Of Gold
  2. Justine
  3. That Ain't Here
  4. Tell A Lie
  5. Read Between The Lines
  6. Burchell Lake
  7. Survived Like A Stone
  8. Corner Light
  9. Tomorrow In My Mind