×

Recensie

Alternative

04 september 2014

Jenny Lewis

The Voyager

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Warner Music

The Voyager Jenny Lewis Alternative 4 Jenny Lewis – The Voyager Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het geweldige Rilo Kiley niet meer bestaat mogen we als een enorm muzikaal verlies zien. Ze laten gelukkig een fijne trits prachtalbums achter. Frontvrouw Jenny Lewis pakt met het sterke The Voyager na zes jaar de draad weer solo op.

Niet dat ze de afgelopen jaren stil zat. Vier jaar geleden bracht ze met haar partner Jonathan Rice nog het fraaie I’m Having Fun Now uit maar The Voyager is wel weer Lewis hoe we haar het liefst horen: sterke melodische songs met een rafelige rand en ijzersterke teksten.

Mede geproduceerd door Ryan Adams, die een groot fan is (naast Bob Dylan en Elvis Costello, om er maar een paar te noemen), is The Voyager zo’n verzameling songs die gelijk bij eerste beluistering al sterk overkomt maar met meerdere luisterbeurten nog veel beter wordt. Met albumopener Head Underwater, het daarop volgende, verrukkelijke She’s Not Me en de heerlijke single Just One Of The Guys wordt duidelijk dat Californië een duidelijke invloed op haar muziek heeft gehad. De melodieën zijn rijk en de instrumentatie is lekker breed opgezet met een nadrukkelijke rol voor Lewis’ geweldige vocalen, die met fijne samenzang wordt versterkt.

The Voyager geeft met 10 songs een prachtig beeld van waar de coole Lewis voor staat. Ze is niet alleen een geweldig songwriter die rijkelijk put uit de muziek die in de 38 jaar dat ze op deze aarde rondloopt tot haar gekomen is. Ze is tevens een briljante observator van de wereld om haar heen. Haar teksten zijn van uitzonderlijk niveau, of ze nu over haar jeugd, liefde en verwachtingen in langdurige relaties, haar eigen seksualiteit of over vrijheid in de geldende tijd verhaalt. De verhalen die ze vertelt zijn levensecht en de muziek daarbij is al net zo aantrekkelijk. Luister naar songs als Slippery Slopes, het wel heel erg aanstekelijke Love U Forever of het titelnummer en wees overtuigd over de enorme overtuigingskracht die van Lewis’ songs uitgaan.

Lewis verdient wereldfaam!  1. Head Underwater
  2. She's Not Me
  3. Just One Of The Guys
  4. Slippery Slopes
  5. Late Bloomer
  6. You Can't Outrun 'em
  7. The New You
  8. Aloha & The Three Johns
  9. Love U Forever
  10. The Voyager