×

Recensie

Electronic

13 oktober 2016

Jenny Hval

Blood Bitch

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sacred Bones

Blood Bitch Jenny Hval Electronic 3.5 Jenny Hval – Blood Bitch Written in Music https://writteninmusic.com

Op voorganger Apocalypse, girl gooide Jenny Hval haar luisteraars met volle vaart in een zwembad zonder water. Na al onze botten gebroken te hebben door de val op de betonnen bodem van het bad, vroeg ze ons daarna doodleuk of we nog naar de overkant konden zwemmen. Met dat gevoel bleef de luisteraar een beetje zitten na het horen van dat album: een psychologische spelletje dat voor zowel Hval als de luisteraar niet helemaal tot een goed einde kwam. Blood Bitch pakt het luchtiger aan, maar dat betekend natuurlijk niet dat het een vrolijke bedoening is.

Voor het gemak noemen we het even een conceptalbum over menstruerende vampiers, vol verkenning van het eigen lichaam. Deze vampier is jong, want ze heeft kennis van mobiele telefoons, kunst en politiek. Tenminste, dat lijkt zo. Later geeft ze al snel toe dat ze geen van allen echt snapt. Hierdoor wordt toch de  suggestie gewekt dat deze vampier oud is, vervreemd van deze maatschappij. Of worden we ook als mens vervreemd van de maatschappij? Snappen we niet meer wat er om ons heen gebeurd? In Untamed Region valt een sample te horen uit de korte BBC-documentaire Oh Dearism II, dat handelt over machtshebbers binnen de politiek en –economie die geen duidelijk standpunt innemen en zo bewust verwarring zaaien. Als er geen duidelijk standpunt wordt ingenomen, hoe kunnen we dan discussiëren? Wat valt er nog te snappen over deze wereld?

De mystiek van het concept wordt vooral door de elektronische begeleiding van Lasse Marhaug bijgestaan. Die begeleiding bestaat veelal uit ambient, noise drones en samples. Toch is er – na het knisperend dreigende begin van Ritual Awakening – enige tijd nodig om het donkere concept en de muzikale omlijsting op elkaar af te stemmen. Female Vampire komt over als oppervlakkige electropop, zodat de luisteraar wordt aangemoedigd het album minder serieus te nemen, het te beschouwen als pulp. Het gehijg wat we te horen krijgen op In The Red werkt eveneens op de lachspieren. Misschien zijn deze tracks wel een verkeerde plaats gegeven op de tracklist, omdat we nog niet voldoende geïnvesteerd zijn in het concept?

Vanaf het al genoemde Untamed Region is de wisselwerking tussen Hvals concept en experimentele, donkere muziek namelijk wel perfect in balans. Drones en noise zorgen voor dreiging, terwijl flarden onduidelijke voicesamples tegelijk de verwarring van de vampier weergeeft, alsook de luisteraar verbijsterd achterlaat. Zelfs als er wordt teruggevallen op oppervlakkige electropop in Period Piece komt het nu over als mysterieus en bloedmooi. Jammer van de valse start, zullen we maar zeggen.

Tracklisiting Blood Bitch:

 1. Ritual Awakening
 2. Female Vampire
 3. In the Red
 4. Conceptual Romance
 5. Untamed Region
 6. The Great Undressing
 7. Period Piece
 8. The Plague
 9. Secret Touch
 10. Lorna


 1. Ritual Awakening
 2. Female Vampire
 3. In The Red
 4. Conceptual Romance
 5. Untamed Region
 6. The Great Undressing
 7. Period Piece
 8. The Plague
 9. Secret Touch
 10. Lorna