×

Recensie

Roots

20 december 2009

Jenny Bohman

Coming Home

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Rootsy.nu

Coming Home Jenny Bohman Roots 3.5 Jenny Bohman – Coming Home Written in Music https://writteninmusic.com

Even lijkt het of je een cover gaat horen van I Heard It Through The Grapevine. Een andere vergelijking komt op, als de zangeres haar prachtige stem laat horen. Een stem die doet denken aan die van Carole King. Het gaat hier om Jenny Bohman, die met Coming Home een zeer geslaagd debuutalbum aflevert.

Echt veel info over de Zweedse is er op het net niet te vinden. Toch maakt ze al een flink aantal jaren muziek, meestal in dienst van anderen. Aandacht en info zullen met Coming Home zeker gaan toenemen. En terecht: Bohman maakt mooie, eerlijke muziek. Op het album is ook haar ervaring goed te horen; ze klinkt volwassen, zowel in tekst als in muziek. De nummers zijn stuk voor stuk opgebouwd uit leuke themaatjes, het totaal heeft een catchy, bluesy sfeer met uitstapjes naar country. Wat verder opvalt is de heerlijke mondharmonica die door het hele album heen te horen is. Het instrument wordt overigens bespeeld door Bohman zelf.

De release van de cd heeft nogal wat pijn en moeite gekend: tijdens de opnamen overleed producer en gitarist Thomas Almquist. Om bij te komen van die shock nam Bohman een pauze van zes maanden. En net toen ze genoeg kracht had gevonden om verder te gaan, werd ze getroffen door kanker. Ondanks de ziekte zette ze door. Met, nogmaals, een prachtig resultaat!

Openingsnummer The Party Is Over is al besproken. Wat volgt zijn nog tien nummers, waarvan het makkelijker is om hoogtepunten te noemen dan dieptepunten: prachtig is het lieflijke, melancholische liefdesliedje Right By Your Side, lekker pakkend is het maatschappijkritische Democracy, waarop Bohman laat horen ook over de nodige dosis cynisme te beschikken. Op een iets andere manier doet ze dat trouwens ook op I Just Want Your Money, een standaard blues die ze toch een eigen sound weet te geven. Titelsong Coming Home mag niet vergeten worden, een nummer met een heerlijk thema, een samenspel van mondharmonica en dobro gitaar. Tel daar Bohmans mooie stem bij op en het is genieten geblazen.

Coming Home is zo’n typisch album waarvan je nooit spijt krijgt dat je het hebt gekocht. Nu maar hopen dat Bohman snel herstelt, zodat we nog erg lang mogen genieten van haar muziek! Hoe cliché dat misschien mag klinken, oprecht is het ook… 1. The Party Is Over
 2. Right By Your Side
 3. Billy's Walk
 4. Democracy
 5. Coming Home
 6. I Just Want Your Money
 7. You Got To Give Me Love
 8. Waste
 9. Another Woman
 10. The Reason Why
 11. You Got My Timer Set