×

Recensie

Eigentijds

06 mei 2022

Jenny Berkel

These are the Sounds Left from leaving

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Outside Music

These are the Sounds Left from leaving Jenny Berkel Eigentijds 4.5 Jenny Berkel – These are the Sounds Left from Leaving Written in Music https://writteninmusic.com

Zes jaar geleden maakten we kennis met de zangeres en multi-instrumentaliste uit Ontario. Op het podium figureerde ze bij Daniel Romano’s Trilliums. Romano verzorgde de productie en orkestratie van Pale Moon Kid samen met Kay Berkel de getalenteerde muzikale zus van Jenny.  Bij het nieuwe project zat Berkel op de producersbankje, samen met Dan Edmonds en Ryan Boldt, die we ons herinneren van Deep Dark Woods beide heren dragen ook bij aan de instrumentatie samen met het ons evenmin onbekende duo Kacy & Clayton die fraaie harmoniezang en gitaarpartijen aanleveren.

Het werd een intiem onderonsje in de Sugar Shack in Ontario waar de songs die Berkel in haar bescheiden flatje bedacht concreet werden uitgewerkt. De beklemmende beslotenheid en immer aanwezige geluid van lekkende badkranen vormde de achtergrond bij het schrijfproces, ver weg van het drukke tourleven en afgesloten voor het helse stadsritme vond Berkel de nodige rust en sereniteit.

Het op akoestische getokkel van gitaar en piano en viool meanderende Just Like A River neemt je meteen mee in haar poëtische droomwereld. Berkel gaat de hedendaagse realiteit niet uit de weg in Kaleidoscope over het gevaar van de afwezigheid van accuraat taalgebruik dat voor verwarring zorgt, door op macht beluste  egoïstische politici maar al te vaak gretig gemanipuleerd, donkere baslijnen creëren een onheilspellende duistere sfeer en ondersteunen samen met wervelende violen en de heldere zang ondersteunen.   

In het zacht kabbelende July haalt Jenny herinneringen op aan haar kindertijd, een nostalgische terugblik op onbekommerde zomerse dagen in Ontario terwijl Lavender City subtiel de teleurstelling en leugens in een relatie ontrafeld. Na de prachtige verstilde piano ballade Under A Sky luisteren we aandachtig verder  naar resonerende elektrische gitaarklanken van Clayton, samen met zachte percussie van een vibrafoon kleuren ze You Think You’re Like The Rain, waarin de titelsong schuilt. De schoonheid van enkele, vooraf onthulde tracks was ons niet ontgaan, niettemin blijft het toch een belevenis om dit muzikale pareltje van Jenny Berkel in zijn geheel te ontdekken 1. 1.
 2. Just Like a River
 3. Kaleidoscope
 4. Watch You Fade
 5. July
 6. Lavender City
 7. Under a Sky
 8. You Think You're Like the Rain
 9. Invisible You
 10. Song of Yourself
 11. Here Comes the Morning