×

Recensie

Pop

13 november 2014

Jelle Paulusma

Pulling Weeds

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Pulling Weeds Jelle Paulusma Pop 4 Jelle Paulusma – Pulling Weeds Written in Music https://writteninmusic.com

Pulling Weeds is alweer het vierde solo-album van Daryll-Ann frontman Jelle Paulusma. De bij vlagen stevige en vurige plaat blijkt opvallend sterk. Hopelijk dat de lange reünie-tournee van Daryll-Ann – die nog steeds loopt – het album extra veel belangstelling oplevert.

Zoals gezegd, Pulling Weeds bijt soms lekker van zich af. Ook zingt Paulusma hier en daar in een wat lager register; hij klinkt soms bijna als (een jonge) Mark Lanegan, zoals op het stemmige duet Time Alone en het bijzonder mooie liefdesliedje Winterlong, een song waarin de kinderen van de hoesfoto ten tonele worden gevoerd, iets wat vaker gebeurt, zoals op de stevige, uptempo single Stick Around With You.

Paulusma heeft nog meer moois te bieden op dit album dat deels thuis in Amsterdam en deels in de IJland  Studio werd opgenomen. Opener Left For Dead is een rijke song met diverse ingrediënten: een bevreemdend intro, bezwerende zang, een lekkere originele drumtrack en een heftige climax. Dat is nog eens een eigenzinnige manier om je album te openen. Set Me Free doet zijn titel eer aan: speelser, met Paulusma’s zang lekker door de mangel en een lekker uitbundig orgel. “There’s no need to stick to your guns”, horen we.

De experimentele mix van surf en western van Out Shopping is niet wars van clichés maar kent zoveel mooie passages dat Paulusma er triomfantelijk mee weg komt. Mornin’ Coffee klinkt wat dichter bij huis en zorgt voor een vertrouwd moment: poppy en meeslepend, zoals we dat van Daryll-Ann natuurlijk altijd gewend waren. Geserveerd met een vleug nostalgie.

Pulling Weeds blijft lekker op niveau van begin tot eind. De lange titelsong, een langzaam opbouwende track met een mooie rol voor de cello is het zoveelste voorbeeld van Paulusma’s ambachtelijke vakmanschap. Slow Down Ride Easy laat een mooi contrast horen tussen de ruimtelijk setting en de ‘kleine’ banjo.

Het is duidelijk: Jelle Paulusma was er niet op uit om het zoveelste aardige singer-songwriteralbum te maken en wilde voorkomen dat ‘het allemaal te gladjes’ zou klinken. Hij slaagt daar goed in met een sterke mix van puike indiepop/rock en rustige, sfeerrijke stukken die uitblinken door verrassende, inventieve arrangementen. En soms stopt hij dit allemaal in één song. Zodra Paulusma uitgespeeld is met Daryll-Ann kan hij direct weer de boer op met Pulling Weeds, een van de betere Nederlandse albums van dit jaar.  1. Left For Dead
  2. Stick Around With You
  3. Time Alone
  4. Come Rain Come Shine
  5. Winterlong
  6. Mornin' Coffee
  7. Set Me Free
  8. Out Shopping
  9. Pulling Weeds
  10. Slow Down Ride Easy