×

Recensie

Alternative

11 juni 2020

Jehnny Beth

To Love Is to Live

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Caroline

To Love Is to Live Jehnny Beth Alternative 4 Jehnny Beth – To Love Is to Live Written in Music https://writteninmusic.com

Als het Londense Savages in 2014 hun overdonderende postpunk debuut lanceert, is het al direct duidelijk dat deze band een prominente rol in de reeds sterk oplevende new wave revival golf opeist. Jehnny Beth klinkt op Silence Yourself als een reïncarnatie van Siouxsie Sioux in haar opstandige punkjaren, maar dat is ze vergeven.

Dit agressieve duistere vrouwenkwartet doet niks aan de krachtpatserij van de mannelijke collega’s onder wat ze al snel een gerespecteerde rol in de scene oplevert. Met gescherpte nagels zetten ze zich in de bijna gelijkwaardige opvolger Adore Life af, welke hevig confronterend lomp van zich afbijt.

Vervolgens wordt het stil. Adore verschijnt wel nog eind vorig jaar op de gitzwarte Peaky Blinders soundtrack. De fans zijn vooral door de gloednieuwe track I’m the Man verrast, die volledig op naam van Jehnny Beth staat. Met het zware zuigende industriële geluid slaat ze duidelijk een andere richting in, die nu navolging in het elektronische To Love Is to Live krijgt. Het is dus niet zo verwonderend dat Cillian Murphy, de hoofdrolspeler van de scheermessenbende, zijn kenmerkende treurige verhalende stem aan het intermezzo van A Place Above uitleent.

Het is een mooi gegeven dat Jehnny Beth haar muzikale verleden niet verloochend. Voordat ze aan de slag gaat als boegbeeld bij Savages vormt ze samen met Johnny Hostile het dromerige postpunk duo John & Jehn. Een voorrecht dat haar voormalige muzikale partner als producer van de twee grootheden Flood en de van Nine Inch Nails bekende Atticus Ross hulp krijgt. Als geen ander weten die met tempoverschillen en explosief dynamiet te spelen om het beste in elkander op te roepen.

De meditatieve mindfulness waarmee Jehnny Beth zichzelf in het toepasselijke I Am voorstelt zorgt voor verwarring . De onderhuidse spanning wordt hier door subtiel pianospel en een duidelijk in ontwikkeling zijnde zangeres onderbroken. Die opgekropte woede openbaart zich in een hervonden stemgeluid, waarmee ze haarzelf verder van haar statige ijskoningin rolmodel distantieert. Het wanhopige uitgeroepen I’m Burning Inside staat synoniem voor de herboren ontdooide feniks die uit de asresten openbaart. Een wedergeboorte van een in haar volle kracht verkerende vocalist.

Een rauwheid die ook hoorbaar is in het gefrustreerde woordenvloed die ze al rappend in het met retro jaren tachtig stemsampler effecten gevormde Innocence achterlaat. Harde beats geven haar boosheid net die extra glans om vervolgens met lichtere elfenzang afgewisseld te worden. De switch naar deze huiveringwekkende synthpop pakt verbazend goed uit. Juist die stroperige stroeve begeleiding laat het toe om een onbekende soulkant van Jehnny Beth te presenteren, waarmee ze in de voetstappen van de mysterieuze Kate Bush treedt. Het zijn dus niet de minste grand ladies waar ze zich aan meet.

Het sfeervolle The Rooms ontwikkeld zich vanuit de grimmige stadsjazz tot een adembenemend rustpunt. Ook bij het verstillende pianospel van de sentimentele ballad French Countryside openbaren zich kwaliteiten die Jehnny Beth tot nu toe voor de buitenwereld verborgen houdt. Zangtechnisch heeft ze nooit eerder zo overtuigend en gevoelig geklonken.

Dit staat in groot contrast tegenover het zenuwachtige How Could You waarbij de van IDLES afkomstige brulboei Joe Talbot bewijst dat hij zich ook in een gemene tegen de Electric Body Music aanleunende brok energie staande houdt. Die geestkracht komt op een andere manier in het spookachtige orkestrale Human vrij, waarbij de producers ouderwets met schurende elektronische ritmes en tegenstrijdige effectencollages los gaan.

Dat solo uitstapjes niet altijd slappe aftreksels zijn, wordt hier nogmaals bewezen. Sterker nog, Jehnny Beth overtuigend hier zelfs nog meer dan op het ook niet misselijke Adore Life van haar damesclubje Savages. 1. I Am
 2. Innocence
 3. Flower
 4. We Will Sin Together
 5. A Place Above
 6. I'm the Man
 7. The Rooms
 8. Heroine
 9. How Could You
 10. French Countryside
 11. Human