×

Recensie

16 mei 2019

Jeffrey Halford & The Healers

West Towards South

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Floating Records

West Towards South Jeffrey Hallford Roots 4 Jeffrey Halford & The Healers – West Towards South Written in Music https://writteninmusic.com

Het  twee jaar geleden uitgebrachte Lo-Fi Dreams overtuigde al  moeiteloos, met zijn nieuwe langspeler trekt de in San Francisco residerende Texaan  de stijgende kwaliteitslijn die zich vanaf Rainmaker manifesteerde verder door met zijn verhalend songwerk dat zich in mythisch Americanaland situeert.

De belevenissen van een fabelachtig broerpaar vormen de rode draad in de muzikale trip die wordt vormgegeven door Halford en The Healers waarin naast bassist Bill Macbeath Adam Rossi als multi-instrumentalist figureert. Die muzikanten tekenen, ondersteund door enkele gastmuzikanten, de door Hallford  uitgezette lijnen verder uit. Macbeath zorgt voor de  muzikale arrangementen terwijl Adam Rossi weerom als co-producer met Halford aantreedt. Daarbij krijgt het duo versterking van gastgitarist Don Zimmer die als co-auteur in een handvol songs vermeld wordt.

Een samenwerking die echt loont, vanaf de eerste klanken die in de titeltrack West Towards South opdoemen wordt de luisteraar betrokken in het verhaal van Ambrose en  Cyrus, resonerende snarenwerk, snerpende slides en  percussie creëren een broeierige sfeer die doorloopt in Deeper Than Hell dat op diepe bariton twang draaft en aan het western repertoire van de jonge Cash herinnert. De rauwe haast rochelend gedebiteerde blues van Dead Man’s Head loopt over in zonnige Mexicana maar het duurt slechts enkele tellen voor de rauwe percussieve ritmiek terug wordt opgepikt.

Rinkelende pianotonen en rockende gitaren ondersteunen Willa Jean, dat de capriolen van een doortrapte ‘gevallen vrouw’ in New Orleans beschrijft.  Met een zich traag voortslepend Three Quarter Moon bereiken we een saloon in het plaatsje Slow dat met lijzig parlando en sprankelende barrelhouse piano beschreven wordt. De dromerige ontsnappingsroute van de broers loopt verder in Sea Of Cortez, de illusie wordt  meteen verstoord met het donkere The Gallows.

Die onheilspellende dreigende sfeer blijft hangen in Geronimo, een gevoel wordt nog versterkt door een krassende viool. Met  het door een huilende pedalsteel geflankeerde Ballad Of Ambrose, waarin de broers uiteindelijk afzonderlijk hun eigen weg gaan, wordt ook afscheid genomen van de luisteraar. Op zijn tiende langspeler overtreffen Jeffrey Halford & The Healers zichzelf met beklijvende in Americana gedrenkte verhalen.  1. West Toward South
  2. Deeper Than Hell
  3. Dead Man's Hand
  4. Willa Jean
  5. Three-Quater Moon
  6. A Town Called Slow
  7. Sea of Cortez
  8. Gallows
  9. Geronimo
  10. Ballad of Ambrose and Cyrus