×

Recensie

Roots

01 december 2021

Jeffrey Halford & The Healers

Beware Of Worthless Imitations Volume 1

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Song City

Beware Of Worthless Imitations Volume 1 Jeffrey Halford The Healers Roots 4 Jeffrey Halford & The Healers – Beware Of Worthless Imitations Volume 1 Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds het uit 2014 daterende werkstuk Rainmaker volgen we de op jonge leeftijd van Texas naar Californië verkaste muzikant, Jeffrey Halford is ondertussen al even onderweg met The Healers Met Lo-fi Dreams en de opvolger West Towards South  tekende zich een artistieke stroomversnelling af. Dat toont deze compilatie die teruggaat tot onmiskenbaar aan.

In de begindagen  profileerde Halford en kompanen zich als een ruig rockende rootsband stevig verankerd in de blues getuige het op driftig snarenwerk, urgente harmonica licks en massieve percussie gehechte Bad Luck en het op bottleneck evoluerende Creole Moon. De opvolger Hunkpa onthult met tracks als Radio Flyer en Lost and Found een meer genuanceerde singer-songwriter, die hulp krijgt van Chuck Prophet. In de gedreven pianoles Satchel’s Fastball horen we naast gospelgezangen van The Holmes Brothers snerpende slides.

In Nine Hard Days komt Halfords klagende, nasale zang dicht bij Tom Petty. Watching The Trains en de titeltrack Railbirds, een gevoelige pianoballade, zijn eveneens van de gelijknamige langspeler afkomstig. Met het op de combinatie van Fender Rhodes en bluesy, opwellende harmonica tonen geënte Louisiana Man verzeilen we in 2007. In A Dream verraadt nog voor het eerste gezongen woord de volgende halte, aangedreven door het ongeëvenaarde karakteristieke Farfisa orgeltje van Augie Meyers pendelen we van Dallas naar San Antonio in de roes van een dronken droom.

Onvermijdelijk kruisen we de Mexicaanse grens op zwoel twangend snarentremelo terwijl Rainmaker op druppelend Doorsorgeltje en puntig snarenwerk de boogie danst. De overige, uit Rainmaker geplukte passage, het muzikale visioen North Beach illustreert de muzikale progressie van Halford die met hulp van hondstrouwe kompanen Adam Rossi en Bil MacBeath naar de recentste voortreffelijke werkstukken leidt. Liefst zeven tracks uit Lo-Fi Dreams en  West Towards South vormen een imposant afsluitend luik van dit overzicht dat ongetwijfeld een passend vervolg krijgt. 1. Bad Luck
 2. Creole Moon
 3. Radio Flyer
 4. Lost and Found
 5. Satchels Fastball
 6. Nine Hard Days
 7. Watching the Trains
 8. Railbirds
 9. Louisiana Man
 10. In a Dream
 11. Mexico
 12. Rainmaker
 13. North Beach
 14. Two Jacksons
 15. Door #3
 16. Elvis Shot the Television
 17. 10.000 Miles
 18. West Towards South
 19. Deeper Than Hell
 20. Sea of Cortez