×

Recensie

Roots

03 oktober 2014

Jeffrey Halford & The Healers

Rainmaker

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Shoeless Records

Rainmaker Jeffrey Halford Jeffrey Halford & The Healers Roots 4.5 Jeffrey Halford & The Healers – Rainmaker Written in Music https://writteninmusic.com

En toen lag er plotseling een album op de mat van Jeffrey Halford & The Healers met de titel Rainmaker. Ik had nog nooit van deze man en zijn band gehoord maar de factsheet lezende is het toch alweer zijn 7e album dat hij heeft uitgebracht.

Het album beluisterend kwam ik tot de verrassende ontdekking dat Halford een meer dan uitstekende singer-songwriter en gitarist is terwijl zijn begeleidingsband, inclusief gastmuzikanten, een zeer puik stukje muziek neer zetten. De bluezy rootsy americana met een vleugje rock doet me sterk denken aan de muziek van Ian Parker. Maar het leuke van een artiest die je niet kent is dat je zeer aangenaam verrast kunt worden. En in dit geval is dat zeker zo. Opener en titeltrack Rainmaker grijpt je gelijk bij de strot, al is het alleen maar vanwege het Doors achtige regendruppel pianospel in een soort van JJ Cale boogie. En je wordt gewoon bij de strot gehouden met Lost Highway met haar gillende gitaren en Native American gezang. De rust komt even met het melodieuze Mexico om vervolgens weer een lekker tempo op te pakken met een song waar het volgens de muziekliefhebber tegenwoordig allemaal weer om draait: (Drop The Needle) Play Some Vinyl.

Via het akoestische Thunderbird Motel , de countryblues Second Chance en Nature’s Choir beland Halford op North Beach, een moderne stompblues met een heerlijke steelguitar. Cry Of Hope vervolgens is een zeer mooi poëtisch nummer gevolgd door Harry We Need You. Wat qua melodie begint als een Dylan achtige protestsong ontaard uiteindelijk in uptempo gospel. Ballad Joaquin tenslotte is een mooi rustig en kalm afsluitend rustpunt van dit album.

Een album met 11 eigen nummers gemaakt met en door klasse muzikanten en voorzien van teksten die ergens toe doen in combinatie met de zang- en vooral gitaarkwaliteiten van Halford maakt dit album meer dan de moeite waard. Doordat het nergens verveeld wordt je continue bij de les gehouden en meegezogen in de reis door dit Americana landschap.

Tracklisting Rainmaker:

 1. Rainmaker
 2. Lost Highway
 3. Mexico
 4. Play Some Vinyl
 5. Thuderbird Motel
 6. Second Chance
 7. Nature’s Choir
 8. North Beach
 9. Cry Of Hope
 10. Harry We Need You
 11. Joaquin