×

Recensie

Roots

30 april 2019

Jefferson Hamer

Alameda

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Alameda Jefferson Hamer Roots 3.5 Jefferson Hamer – Alameda Written in Music https://writteninmusic.com

Jefferson Hamer kwam eerder aan bod in WiM in het kader Session Americana, een muzikaal collectief dat in 2016 Great Shakes uitbracht  De in Brooklyn residerende gitarist en singersongwriter werkte samen met zangeres Anais Mitchell aan de songcyclus van Child Ballads. Naast een duoproject met Eamon O’Leary werd Hamer aan de zijde van Laura Cortese,  Hannah Read en Sarah Jarosz gesignaleerd, Read en Jarosz flankeren Hamer op de sessessies in  New York City, samen met plaatselijke en muzikanten  uit Boston.

Op zijn eerste, volledig met eigen werk opgebouwde werkstuk weet Hamer met rake observaties in verhalend songwerk in te passen.   De titelsong Alameda is zo’n op ingetogen snarenwerk met naar JJ Cale lonkende licks gebouwd verhaal van een een rondreizend personage in een wanhopiop zoektocht naar werk  “Now every night I wonder/Will this one be the last/I’ve got nothing they could take away/But they might not stop and ask/It’s dangerous in the open” Of dat eigen ervaringen van de songwriter zijn is niet duidelijk er zijn ongetwijfeld raakpunten in dit folkgetinte werk.

In Vagabond en Busker, een prachtige geromantiseerde ode aan het muzikantenbestaan, met zo’n karakteristiek fluitje dat aan de Ierse roots herinnert. Champlain is een liefdesverhaal dat zich ontrold van Vermont tot New York langs Champlain Lake, een uitgestrekt meer dat Canada met  de States verbindt. De sfeervolle fiddle van Dylan Seamus Foley en de samenzang refereren naar de Keltische roots van het Groene Eiland. Het tweede gedeelte klinkt even explosiever met Visions. Eveneens bijzonder fraai is het op golvend elektrisch snarenwerk gebouwde The Man In Love With Everyone. In Wolves komt daar nog een dwarsfluit bij en nemen we afscheid van Hamer die  verfijnde gitaarverrichtingen combineert met oerdegelijke songs in een bijzonder aangenaam halfuurtje luisterfolk.

https://writteninmusic.com/roots/session-americana-with-jefferson-hamer-great-shakes/  1. Alameda
  2. Moving Day
  3. Vagabond
  4. Busker
  5. Champlain
  6. Vision
  7. The Man In Love With Everyone
  8. Wolves