×

Recensie

Jazz

07 november 2006

Jef Neve Trio

Nobody Is Illegal

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

Nobody Is Illegal Jef Neve Jef Neve Trio Jazz 5 Jef Neve Trio – Nobody is Illegal Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de Belgische jazzpianist Jef Neve een enorm groot talent is wisten we al van zijn twee eerdere albums Blue Saga (2003) en It’s Gone (2004). Maar met het nieuwe album Nobody Is Illegal claimt hij gelijk wereldfaam. En dat is heel terecht op basis van de geweldige tracks die hij hiervoor heeft opgenomen.

Eigenlijk is het allemaal heel snel gegaan voor de nu 30 jarige Neve. Vanaf zijn 14de speelt hij als pianist in lokale bands en schrijft hij muziekstukken voor zowel solo piano als orkest. Hij speelt vervolgens in pop en funk bands en speelt met de grote Dre Pallemaerts en Jesse van Ruller. En ook nog als solist bij het Filharmonish orkest van Vlaanderen. Hij maakt daarnaast grote indruk als pianist en componist voor Dathe van het Contemporary Dance Company in Londen. En hij haalt ook nog even diploma’s voor Meester in de Muziek voor Jazz en Klassiek en een diploma voor Specialisatie in Kamermuziek.

Met zijn trio, met daarin Piet Verbist op bas en Teun Verbruggen op drums, maakt hij zijn 2 meest in het oog springende albums op een klein Antwerps label, en geeft in heel Europa vele concerten. Op basis van het groeiende succes haalt Neve een groot platencontract bij platenmaatschappij Universal binnen en neemt met meer studio geld Nobody Is Illegal op.

Schijnbaar zonder druk geven Neve en zijn mannen op het nieuwe album hun beste prestatie tot nu toe. Van de Brad Mehldau achtige opener Airplane tot de avontuurlijkheid van Nothing But A Casablanca Turtle Slideshow Dinner en Secret Love alles lijkt optimaal te kloppen. Niet vreemd dus om te horen dat Neve en zijn trio deze komende zomer voor elk zichzelf respecterend jazz festival gevraagd zijn.

Nobody Is Illegal is een ware glorietocht in enerverende jazz die verdient door een heel groot publiek gehoord te worden.  1. Airplane