×

Recensie

Jazz

14 juni 2017

Jef Neve Trio

Nobody Is Illegal (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Universal

Nobody Is Illegal (vinyl) Jef Neve Jef Neve Trio Jazz 5 Jef Neve Trio – Nobody Is Illegal (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Op 7 november 2006 kwam Nobody Is Illegal uit, het derde album van het Jef Neve Trio. Het veroorzaakte een ware aardbeving binnen de Belgische jazz en ver daarbuiten. De eerste twee trioalbums bleken maar een fractie van het talent te herbergen dat Neve en zijn mannen in zich hadden. Niet alleen Neve bleek trouwens een bizar groot talent te zijn: zijn trio, met vooral drummer Teun Verbruggen als geniale evenknie, bleek tevens van internationale klasse. Vol composities vol grote eigenzinnigheid werd Nobody Is Illegal de grote doorbraak voor het Jef Neve Trio. Nu ruim tien jaar later is er ter jubileum een zeer fraaie dubbele vinyleditie van het album verschenen.

Nobody Is Illegal blijft ook na tien jaar een ongelooflijk album. Toen ik kort geleden, na het verkrijgen van de vinylversie, mijn recensie van toen weer eens nalas, herinnerde ik me weer de verbijstering over zoveel talent. Ik hield me bij het schrijven van de recensie (destijds voor Jazz Magazine) nog redelijk in, iets waar ik al vlak daarna wat minder moeite mee kreeg, want verbijsterd was ik wel degelijk. Zoveel prachtig uitdagende jazzcomposities en dan gewoon uit ons buurland. Elke keer als ik het trio daarna zag spelen, vooral in het thuisland toen nog, reed ik weer met super veel energie terug naar noordelijk Nederland. Het talent voedde de geest.

Nobody Is Illegal blijft een absoluut hoogtepunt in de jazz van de Lage Landen. Alleen al het ronduit geniale in fascinerende lagen opgedeelde Nothing But A Casablanca Turtle Slideshow Dinner, geschreven op het vliegveld van Casablanca tijdens een flink vertraagde vluchtverbinding, is het album aanschaffen al helemaal waard. Maar er is zoveel meer fraais. Wat dacht je van het prachtige Abschied, het uitzinnige Astra, waarop Teun Verbruggen excelleert, of de geweldige titeltrack? Ook het schitterende, heerlijk langgerekte, Second Love alleen al geeft een reden om Nobody Is Illegal aan te schaffen. En die afsluittracks, Together At Last – wat een weergaloze exercitie van rondspattend talent – het zo fraai lyrisch gespeelde Until Now en het vervreemdende Delayed zijn ook al niet te versmaden.

Nobody Is Illegal is een buitenissig goed album waarop het componeertalent van Neve tot grote hoogte groeide en waarop zijn pianospel al net zo indrukwekkend is. Die zo fascinerende combinatie van jazz met dikke vleugen klassiek die in Neve’s handen een zo volledig andere vorm aanneemt als bij andere pianisten binnen de jazz, vindt op Nobody Is Illegal zijn indrukwekkende vorm. Het briljante drumwerk van Verbruggen en het fraaie bas spel van Piet Verbist maakt het album van een nog grotere klasse. Spannend blijft de rol ook van Nicolas Kummert die met zijn sax exact de juiste elementen aan sommige composities toevoegt.

Nobody Is Illegal bleek de opstap naar een groot internationaal succesverhaal. Het trio kon met het album op zak en de daarop volgende, al net zo uitstekende, albums de gehele wereld over reizen en vele zalen veroveren. Toen Neve zijn vleugels uitsloeg en met One een album op eigen kracht uitbracht, verschillende soundtracks schreef en later met een grote band zijn nieuwe en wederom uitstekende album Spirit Control live de zalen inbracht, bleven de songs van Nobody Is Illegal terugkomen.

Ik beëindigde mijn recensie van het album in 2006 met de strofe: ‘Nobody Is Illegal is een ware glorietocht in enerverende jazz die verdient door een heel groot publiek gehoord te worden’. Hoe waar werd die tekst in de jaren erna en hoe zeker is deze ook uitgekomen. Nobody Is Illegal op vinyl beluisteren is niet alleen een ‘trip down memory lane’ maar net zo goed een opfrissing van het geheugen hoe spannend Nobody Is Illegal de jazz van de Lage Landen naar een absurd hoog plan duwde.

Tracklisting Nobody Is Illegal (vinyl):

Side A:

 1. Airplane
 2. Nothing But A Casablanca Turtle Slideshow Dinner

Side B:

 1. Abschied
 2. Astra
 3. Nobody Is Illegal

Side C:

 1. Unprepared
 2. Second Love
 3. Goldfish

Side 4:

 1. Together At Last
 2. Until Now
 3. Delayed


 1. Airplane
 2. Nothing But A Casablanca Turtle Slide-Show Dinner
 3. Abschied
 4. Astra
 5. Nobody Is Illegal
 6. Unprepared
 7. Second Love
 8. Goldfish
 9. Together At Last
 10. Until Now
 11. Delayed