Jef Neve
Sons Of The New World
Fijn dat er muzikanten als Jef Neve zijn. Muzikaal altijd op ontdekkingsreis en met een uitstekend oor voor alles wat intrigeert.
Sons Of The New World is het nieuwe album dat uitkomt nadat Jef Neve afwisselend met zijn trio, na het meesterlijke Imaginary Road (2010) en met jazzzanger Jose James, op basis van het samenwerkingsalbum For All We Know (2010), de wereld veroverde.
Sons Of The New World is het samenwerkingsproject dat Neve voor ogen had als vervolg op jarenlang trio-albums maken. Hoewel zijn trio, met de fantastische Teun Verbruggen op drums en nieuwe bassist Sean Fasciani, de basis van alle composities is, weet Neve met 5 blazers een heerlijk warme toevoeging aan zijn muziek te geven. De helaas wat bleke albumopener The Happy Children is de opmaat voor een geweldig album dat met A Sign Of Hope en vooral I Feel Your Skin toch een wervelende start kent. De blazers hebben Teun Verbruggen, die de laatste jaren toch als steeds geweldiger en krachtiger is gaan spelen, nog meer drive gegeven en ook Neve laat zich ongenadig horen met sprankelend spel. De spanningsboog met lekker veel ruimte voor de blazers betaalt zich uit in lekker fris en spontaan klinkende composities die optimaal boeien.
Het album komt volledig op stoom met het adembenemende Kundalini. Myrddin De Cauter, eigenlijk klarinettist, schreef niet alleen deze briljante compositie maar speelt ook de fabuleuze gitaarpartij, in flamencostijl, die de compositie opent. Vervolgens opent zich een van de mest briljante jazzstukken die je dit jaar zal horen. Het mooie We Were 18 is het fijne eerste rustpunt. Seldom Seen Here Before begint gelijk met zo’n weergaloze Neve pianoloop Imaginary Road stijl die met het heerlijke samenspel van Verbruggen en Fasciani al snel tot een mooie apotheose komt.
Een nieuw hoogtepunt wordt gevonden in On A Sad Friday Night. De fijn melancholieke pianomelodie die Neve neerlegt biedt gelegenheid voor trompettist Jo Hermans een warmbloedige solo in te zetten en de gehele blazerssectie daarna in volle glorie te doen laten schijnen. Het daarop volgende The Space Was Empty When We Found It is de meest spannende compositie van het album. Alle muzikanten krijgen de ruimte om optimaal te excelleren in de ruimte die de compositie laat. Met in deze een hoofdrol voor de in Genua wonende Amerikaanse saxofonist Michael Campagna, die Neve de afgelopen jaren leerde kennen tijdens de Coltrane tribute optredens met Jose James. The Sacrifice is daarna zo’n fijn rijke Neve compositie met veel melodie, power en emotie die met de toevoeging van blazers volledig overrompelt. Het emotievolle, na de trieste gebeurtenissen van Pukkelpop 2011 geschreven, Zuurstof sluit het album prachtig af.
Sons Of The New World is een erg fijne aanvulling op het rijke oeuvre van Jef Neve.
*Sons Of The New World is niet alleen een samenwerkingsproject van het Jef Neve Trio met een groep zeer getalenteerde jonge blazers maar tevens een project waarbij Neve ook jonge kunstenaars de kans wil geven. Er is reeds een zeer opvallende video van de compositie The Sacrifice verschenen. Daarnaast wilde Neve met Sons Of The New World een sociaal bewogen manifest maken waarbij de Japanse tsunami met nucleaire gevolgen (Neve is vaak in Japan geweest en kent het land), de Arabische lente, de (eerder genoemde) Pukkelpop stormramp, de wereldwijde crises en de snel veranderende wereld een thema zijn. Zonder het al te zwaar te maken een teken voor een nieuwe wereld aan te geven.