×

Recensie

Jazz

26 juli 2010

Jef Neve & Jose James

For All We Know

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

For All We Know Jef, Jose Neve, James Jazz 4.5 Jef Neve & Jose James – For All We Know Written in Music https://writteninmusic.com

Op For All We Know hebben twee jonge jazzhelden elkaar in excellente harmonie gevonden. Een album van wereldklasse!

Jef Neve en Jose James leren elkaar in 2008 kennen in de radioshow die Neve wekelijks heeft op Radio Klara in zijn thuisland België. James is op dat moment in Brussel om zijn debuutalbum The Dreamer te promoten en doet een radiosessie in Neve’s programma. Ze blijken muzikaal goed te klikken en ze treden in november van datzelfde jaar samen op in een Belgische tv show. Als James vervolgens in Brussel een concert moet geven en zijn vaste pianist valt uit, belt hij Neve op om te helpen.

Al snel wordt daarna een dag gepland om samen te gaan spelen en op te gaan nemen. De zes uur durende sessie die de mannen in de vermaarde Galaxy studio’s doen, blijkt zo goed dat het legendarische Impulse, die al lange tijd geen grote nieuwe releases meer doet, de mannen een deal aanbiedt.

Neve en James zijn een briljante combinatie. Van zowel Neve als James is bekend dat ze de uitdaging zoeken in jazz. Op For All We Know is niets meer te horen dan piano en zang, de spanning hangt volledig bij de mannen en ze gebruiken deze voortreffelijk. Het pianospel van Neve wordt met de jaren rijker, gevarieerder en gelaagder. James stem warmer en dieper. Op hun debuut duo album halen ze het beste in elkaar naar boven. De meeste composities werden in een eerste take/opname zo goed bevonden dat deze opnamen nu op het album te horen zijn.

De composities variëren van songs van George & Ira Gerswhin (Embraceable You) tot Billy Strayhorn (Lush Life) en van Duke Ellington (Just Squeeze Me) tot Vernon Duke (Autumn In New York). De keuze in songs is op voorhand misschien niet altijd even origineel maar worden zo voortreffelijk en verrassend gebracht dat elk vooroordeel gelijk weggenomen wordt. For All We Know zet de belangrijkste nieuwe jazzpianist en -vocalist optimaal in de etalage. Grote klasse!  1. Autumn In New York
  2. Embraceable You
  3. Gee Baby, Ain't I Good To You
  4. Body And Soul
  5. When I Fall In Love
  6. Tenderly
  7. Just Squeeze Me
  8. Lush Life
  9. For All We Know