×

Recensie

26 april 2013

JB Meijers

The Secret Year

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Basta

The Secret Year JB Meijers Pop 3.5 JB Meijers – The Secret Year Written in Music https://writteninmusic.com

Om iets te bewijzen hoeft JB Meijers geen plaat meer te maken. De geboren Delftenaar (1972) speelt al sinds zijn achttiende in bands, te beginnen met Britpopband Charming Children. Na Shine, met Richard Janssen (ex-Fatal Flowers) en Supersub (met Felix Maginn, nu Moke) ziet Meijers in de loop van de ninetees steeds meer ogen op zich gericht.

De Dijk en Acda & de Munnik vragen hem platen te produceren en mee te gaan op tournee. Jaren is Meijers zo druk met deze bands en wat losse klussen, dat het niet van eigen werk komt. Een eerste soloplaat verschijnt pas in 2009. De recensies voor Catching Ophelia zijn juichend. Kort nadat hij eind 2012 het plaatdebuut van Carice van Houten produceerde (en enkele nummers meeschreef) is nu The Secret Year verschenen, de tweede soloplaat van Meijers.

Op de plaat bewijst Meijers opnieuw dat hij een goede popsong kan schrijven, uitvoeren en produceren. Opener Silver Daggers (The Secret Years) en Grace hebben psychedelische trekjes, Theme For The Young And Succesful rockt lekker smerig en laat Meijers’ kunnen op de gitaar goed horen. In andere tracks kiest Jan-Bart Meijers (zo staat het in zijn paspoort) voor plotselinge tempo- en sfeerwisselingen.

Wat opvalt, is dat Meijers zo nu en dan niet terugschrikt voor stevige lappen tekst (Stop Waste Trying) of complex opgebouwde zinnen.

Out there in carpetland

The violence and the vilest places

I can not help but feel I’m lost

In front of a thousand faces

I’m coming to grips with things

I’m really handing out to people

Even though some wish me gone

But how can I comply with hateful thoughts

Na negen eigen nummers eindigt The Secret Years met een bewerking van King Of Bohemia van Richard Thompson. Op de plaat speelt Meijers veel instrumenten zelf: gitaar, keyboards, staande bas, viool, flugelhorn. Niet voor niets was hij al medio jaren negentig in de Amsterdamse muziekscene opgevallen als multi-instrumentalist. Maar op het album doen ook namen mee als Wouter Planteijdt (Sjako!)en Meijers’ De Dijk-collega Pim Kops.

Op de inmiddels begonnen clubtour kan JB Meijers een zo mogelijk nog indrukwekkender gezelschap muzikanten meenemen. Joost Kool (New Cool Collective) op drums, Manuel  Hugas (Jan Akkerman, Candy Dulfer) op bas en als regelmatige gasten Steve Shelley (Sonic Youth) en de ook op het album aanwezige Ken Stringfellow (Posies, REM).

Samen met Stringfellow bracht Meijers eind vorig jaar de muziek van Big Star opnieuw op het podium. Ook drummer Jody Stephens, het enige nog levende oorspronkelijke Big Star-lid deed toen mee.  Naast Richard Thompson is ook Big Star een invloed die regelmatig hoorbaar is op het album, maar dan wel zo dat Meijers de inspiratie verwerkt tot iets eigens.

Tracklisting The Secret Year:

  1. Silver Daggers (The Secret Year)
  2. Grace
  3. Theme For The Young And Succesful
  4. A Song For Carrots
  5. Stop Waste Trying
  6. Gun
  7. Valentine
  8. In The Cold Night
  9. What Good Have I Been To You
  10. King Of Bohemia