×

Recensie

Rock

01 juli 2010

Jazz Kamikaze – Supersonic

Supersonic Revolutions

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Seven Seas

Supersonic Revolutions Jazzkamikaze Rock 4 Jazz Kamikaze – Supersonic Revolutions Written in Music https://writteninmusic.com

Als er een band is die alle gevestigde muziekstijlen eens flink op de schop neemt is het Jazz Kamikaze uit Scandinavië. Met hun nieuwe (derde) album Supersonic Revolutions vermengen ze jazz met punk, metal, pop, alternative, sympho en wat al niet meer. Het levert een album op dat compleet overdondert. Alsof jazz opnieuw wordt uitgevonden.

Het uit Denen, Zweden en een Noor bestaande Jazz Kamikaze verrast al jaren op alle podia waar ze spelen. Hoewel afkomstig uit de jazz bewandelen ze ook live alle denkbare muzikale wegen die er te bedenken zijn en zetten daarmee het publiek immer op het verkeerde been. Om tijdens een jazzset ineens een stevige versie van Nirvana’s Smells Like Teen Spirit in te zetten zie ik weinig andere jazzband doen. De band wordt door publiek en mede muzikanten, juist door hun muzikale grilligheid, op handen gedragen.

Tijdens een optreden in New York zo’n twee jaar terug, zo gaat het verhaal, werden ze gespot door iemand van platenmaatschappij Sony, die hen graag wilde tekenen. Het werd uiteindelijk Sony side-label Seven Seas waarvoor ze hun nieuwe album Supersonic Revolutions opnamen. Een album dat de progressie die de band op haar voorgaande albums heeft laten zien fanatiek doorzet. Opnieuw is er op hun muziek geen genre te plakken en gieren ze van punk naar pop en van jazz naar rock/metal. De songs zijn melodieus en origineel vol spannende hooks, solo’s en arrangementen. Alle muzikanten zijn subliem maar hoofdrollen zijn weggelegd voor superdrummer Anton Eger en zanger Morton Schantz die elke song geweldige zanglijnen meegeeft.

De klasse van Jazz Kamikaze komt met elke song boven. Songs die elk een eigen sfeer en karakter hebben. Stevige gitaren gecombineerd met sax solo’s die dan weer uitmonden in een prachtige melodische song. Door keyboard gedragen bijna symphonische interludes. Door piano gedragen melodieën die dan weer overgaan in stevige bridges en uitmonden in muzikale overgave. Luister naar het heerlijk stevige funky Music Is My Heroine, het prachtig opgebouwde Mournful Storms Have Passed Tonight (die dubbele vocalen op het einde van de song) of de epische afsluiter Acropolis en wees verkocht. Supersonic Revolutions is een superspannend album dat doet verlangen naar nog veel meer. 1. Bring Back Spring
 2. Arch
 3. That Way She Drives Me
 4. Across the Palisades
 5. Mysetry Maze
 6. Music Is My Heroin
 7. Skies For You
 8. Bab El Ehr And The Future Rangers
 9. Mournfull Storms
 10. Half Of Me
 11. M.E.C
 12. Acropolis