×

Recensie

Alternative

19 augustus 2019

Jay Som

Anak Ko

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Polyvinyl

Anak Ko Jay Som Alternative 3.5 Jay Som – Anak Ko Written in Music https://writteninmusic.com

Als dochter van Filipijnse immigranten brengt Melina Mae Duterte onder de naam Jay Som heerlijke softpop platen uit. Het zonnige Los Angeles zorgt voor de persoonlijke twist, waardoor ze een stuk minder beklemmend en grijs klinkt dan haar grote voorbeelden die in de jaren daarvoor het fundament voor de muzikale ideeën van Melina Mae gevormd hebben. Anak So staat in het Tagalog voor “Mijn Kind”, en zo beschouwen veel artiesten een nieuwe plaat, als hun kindje. Na het opnameproces mag je de releasedatum als een zware bevalling zien. Met het buitenechtelijke met voornamelijk demo’s gevulde Turn Into trekt ze de aandacht bij de platenmaatschappijen. Everybody Works is wettelijk erkend bij Polyvinyl Records, waar ze nu ook de geboorte van haar derde album Anak So viert.

Door de veelal lieve vriendelijke benadering begeeft deze indie singer-songwriter zich regelmatig op het kinderlijke speelsheid randje. Het zoetlieve karakter van de nummers komt hierdoor soms wat saai en afwezig over. Jammer, want muzikaal gezien zit dit eenmansproject prima in elkaar. Met de nodige tijd en aandacht is er aan genoeg variatie gewerkt, die pas na meerdere luisterbeurten opvallen. Dit komt nog het beste in het prachtige titelstuk Anak Ko tot uiting. De wisselingen in de keyboardbegeleidingen kunnen voor de constante klimaatveranderingen van de Filipijnen centraal staan. Na de trippende herhalende beats komt vooral het dreigende tussenstuk prachtig als een opkomende onweersbui die plotseling tot uiting komt over, terwijl een paar secondes daarvoor nog de frisheid de overhand heeft. Door de minimale echo effecten op de vocalen roept het aangename mistige vertwijfeling op.

Door de verstilde postpunk kan Jay Som het ene moment triest klinken, terwijl vervolgens vreugdevol de zon op je gezicht schijnt. Anak Ko laat je een wandeltocht tussen de seizoenen maken waarin de vier basiselementen terugkomen. Lucht staat in zweverige songs als de huppelende dreampop van Superbike en de spirituele new age van Devotion centraal. Vuur komt in de met postpunk gevormde If You Want It terug, dat vooral door de stugge donkere baslijnen en ontvlambare gitaarspel tot het tweede hoogtepunt van de plaat uitgroeit. Het dynamische Peace Out heeft met de dreigende serieuze zang het aardse en onzekere van de grunge generatie in zich. Water vind je in de kristalheldere met countryslide gitaar bewerkte afsluitende Get Well, wat rustig op de bewegende rustgevende mediterende watergolven voortkabbelt.

Jay Som komt met een verbintenis tussen de traditionele achtergrond en opvoeding en de Westerse invloeden van haar daadwerkelijke thuisland. Als Anak Ko staat voor haar kind, dan kan ze zichzelf als universele moeder beschouwen. Vervangt ze op een volgende plaat de vlakke luchtigheid door meer pittige brandbare tracks en een open visie, dan levert dat een spannender geheel op.  1. If You Want It
  2. Superbike
  3. Peace Out
  4. Devotion
  5. Nighttime Drive
  6. Tenderness
  7. Anak Ko
  8. Crown
  9. Get Well