×

Recensie

19 augustus 2019

Jay Som

Anak Ko

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Polyvinyl

Anak Ko Jay Som Alternative 3.5 Jay Som – Anak Ko Written in Music https://writteninmusic.com

Als dochter van Filipijnse immigranten brengt Melina Mae Duterte onder de naam Jay Som heerlijke softpop platen uit. Het zonnige Los Angeles zorgt voor de persoonlijke twist, waardoor ze een stuk minder beklemmend en grijs klinkt dan haar grote voorbeelden die in de jaren daarvoor het fundament gevormd hebben voor de muzikale ideeën van Melina Mae. Anak So staat in het Tagalog voor “Mijn Kind”, en zo beschouwen veel artiesten een nieuwe plaat, als hun kindje. Na het opnameproces mag de releasedatum gezien worden als een zware bevalling. Na het buitenechtelijke met voornamelijk demo’s gevulde Turn Into weet ze de aandacht te trekken bij de platenmaatschappijen. Everybody Works is wettelijk erkend bij Polyvinyl Records, waar ze nu ook de geboorte viert van haar derde album Anak So.

Door de veelal lieve vriendelijke benadering begeeft deze indie singer-songwriter zich regelmatig op het randje van kinderlijke speelsheid. Het zoetlieve karakter van de nummers mag hierdoor soms wat saai en afwezig over komen. Jammer, want muzikaal gezien zit dit eenmansproject prima in elkaar. Met de nodige tijd en aandacht is er gewerkt aan genoeg variatie, die pas na meerdere luisterbeurten echt opvallen. Dit komt nog het beste tot uiting in het prachtige titelstuk Anak Ko. De wisselingen in de keyboardbegeleidingen zouden centraal kunnen staan voor de constante klimaatveranderingen van de Filipijnen. Na de trippende herhalende beats komt vooral het dreigende tussenstuk prachtig over, als een opkomende onweersbui die plotseling tot uiting komt, terwijl een paar secondes daarvoor nog de frisheid de overhand had. Door de minimale echo effecten op de vocalen wil het aangename mistige vertwijfeling oproepen.

Door de verstilde postpunk kan Jay Som het ene moment triest overkomen, terwijl vervolgens vreugdevol de zon op je gezicht schijnt. Anak Ko laat je een wandeltocht tussen de seizoenen maken waarin de vier basis elementen terug lijken te komen. Lucht staat centraal in zweverige songs zoals de huppelende dreampop van Superbike en de spirituele new age van Devotion. Vuur komt terug in de met postpunk gevormde If You Want It, dat vooral door de stugge donkere baslijnen en ontvlambare gitaarspel uitgroeit tot het tweede hoogtepunt van de plaat. Het dynamische Peace Out heeft met de dreigende serieuze zang het aardse en onzekere in zich van de grunge generatie. Water vind je in de kristalheldere met countryslide gitaar bewerkte afsluitende Get Well, wat rustig voort kabbelt op de bewegende rustgevende mediterende watergolven.

Jay Som komt met een verbintenis tussen de traditionele achtergrond en opvoeding en de Westerse invloeden van haar daadwerkelijke thuisland. Als Anak Ko staat voor haar kind, dan kan zijzelf beschouwd worden als universele moeder. Zou ze op een volgende plaat de vlakke luchtigheid vervangen door meer pittige brandbare tracks en een open visie, dan zou dat een spannender geheel opleveren.  1. If You Want It
  2. Superbike
  3. Peace Out
  4. Devotion
  5. Nighttime Drive
  6. Tenderness
  7. Anak Ko
  8. Crown
  9. Get Well