×

Recensie

Roots

18 maart 2021

Jason Ringenberg

Rhinestoned

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Courageous Chicken

Rhinestoned Jason Ringenberg Roots 4 Jason Ringenberg – Rhinestoned Written in Music https://writteninmusic.com

Jason Ringenberg die in de jaren tachtig brandhaarden stichtte op de podia met driftige cowpunk met The Scorchers trok zich terug op de boerderij, had het daar als Farmer Jason best naar zijn zin en verspreide tussendoor nog enkele werkstukken. De voorganger Stand Tall pookte het muzikale vuur terug aan en ongebruikte songs van die sessies vormen de aanleiding om een vervolg. Dat kwam tot stand in de door producer Bradflute tot studio omgebouwde kelder van de voormalige woonst van countryman Jim Reeves.

Bradflute die eerder samenwerkte met Jason bepotelt alle mogelijke snaarinstrumenten terwijl Fats Kaplin daar magische pedalsteel en fiddle klanken aan toevoegt. Het was de bedoeling om periodes van de Amerikaanse Country in kaart te brengen. Christ The Lord Is Risen Today is een uit de negentiende eeuw daterende hymne die Jason samen met zin dochters Addie en Camille in intieme, familiale kring brengt. De country familie bij uitstek mocht niet ontbreken, The Storms Are on the Ocean is een fraai duet met Kristi Rose. Het van Ozark Mountain Daredevils afkomstige Time Warp krijgt een puike rockende billy reprise terwijl Hank Williams’ You Win Again  in een wat ruwere outlaw versie gepresenteerd wordt.

Jason kijkt met respect terug naar het Nashville van weleer maar de huidige rol van countrymekka Music City krijgt meer dan een welverdiende veeg uit de pan van de rebelse ervaringsdeskundige in het ogenschijnlijk vrolijk huppelende Nashville  Without Rhinestones. ‘But on the horizon I see a sinking ship  filled with hilbilly ghosts on their final trip’, een overduidelijk citaat dat naast een foto van de auteur prijkt in de binnenflap. Keep That Promise herinnert even aan de onstuimige punkrock van The Scorchers periode.

De meest memorabele momenten beleven we met het oorlogsepos Before Love And War en het met de onvoltooide, raciale strijd in het Zuiden verbonden The Freedom Riders Aren’t Free. Geïnspireerd en sociaal geëngageerd songwerk dat samen met het letterlijk uit een droom geplukte visioen I Rode With Crazy Horse een perfecte hattrick vormt. Rhinestoned  ademt een weldoende hillbilly sfeer uit en behoort ongetwijfeld bij het betere werk van Jason Ringenberger. 1. Before Love and War
 2. The Freedom Riders Weren't Free
 3. Nashville Without Rhinestones
 4. TheSorms Are On The Ocean
 5. Christ The Lord is Risen Today
 6. I Rode with Crazy Horse
 7. My Highway Songs
 8. Time Warp
 9. You Win Again
 10. Stoned on Rhinestones
 11. Keep That Promise
 12. Windown Town