×

Recensie

04 mei 2016

Jason Rebello

Held

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Held Jason Rebello Jazz 4 Jason Rebello – Held Written in Music https://writteninmusic.com

Het blijven grote uitdagingen, solo-pianoalbums. Maar heel weinig jazzpianisten slagen erin om echt baanbrekende albums te maken of sowieso albums die qua composities van begin tot eind blijven boeien.

Dat de Britse Jason Rebello daar op zijn eerste solo piano album Held daar wel in slaagt is omdat de man een zo heerlijk levendige manier van spelen heeft en een zo breed palet aan emoties via de toetsen kan overbrengen.

De uit Surrey afkomstige Rebello volgde een klassieke muzikale opvoeding op Guildhall School of Music in Londen om al in zijn jonge twintiger jaren indruk te maken met een trits albums waarop hij duidelijk aangaf beïnvloed te zijn door Herbie Hancock en McCoy Tyner. Zijn debuut A Clearer View (1990) werd geproduceerd door legende Wayne Shorter die Rebello vervolgens vroeg in zijn band te komen spelen wat hij vervolgens een flink aantal jaren deed. De kans om vervolgens de veel te vroeg overleden Kenny Kirkland in Stings band op te volgen greep hij daarna met twee handen aan. Ook Jeff Beck vroeg Rebello in diens band te spelen. Gedurende de Sting- en Beckjaren speelde Rebello trouwens ook nog eens volop met andere ‘groten’ als Chaka Kahn, Des’ree, Peter Gabriel, Carleen Anderson, Manu Katche en Mica Paris.

Na jaren in ‘dienst’ gespeeld te hebben bracht Rebello als bandleider vervolgens in 2013 het album Anything But Look uit waarop niet alleen Omar en Will Downing de vocalen verzorgden maar ook bassist Pino Palladino en saxofonist Tim Garland meespeelden. Het album bleek een terugkeer naar de jazz, en ook naar de piano na jaren vooral elektronisch aangestuurde toetsen gespeeld te hebben, die nu met zijn eerste volledige solo album Held uitstekend wordt vervolgd. Al is de sfeer op dit album volledig anders.

Wat gelijk met albumopener Pearl duidelijk wordt is dat Rebello’s heerlijk levendige spel over de jaren alleen maar rijker geworden is. Zijn virtuoze techniek heeft nog fraaiere diepten meegekregen en in zijn beheersing van tempo is zijn liefde voor funk, soul, Latin en klassiek onmiskenbaar verweven in de basis van jazz. Het levert een album op met een rijk en divers geluid waarop Rebello excelleert in erg sterke composities.

Naast die prachtige albumopener zijn composities als de titeltrack, het prachtige Tokyo Dream, Thanks John, een verrassende Blackbird (The Beatles) en het uptempo Happy But For How Long gelijk absolute uitschieters. Luister in die composities eens goed wat hij met zijn linkerhand als ritmische basis en zijn rechterhand met klaterende melodieën voor elkaar weet te krijgen. Onnavolgbaar. Het prachtige afsluittrio Purple Sunflower, Polzeath en Dissolve sluit het album volmaakt af. Wat een prachtcomposities zijn dat en wat een fraai melancholische sfeer weet Rebello met zijn subtiele dan weer heerlijk uitdagende spel op te roepen.

Dat Rebello één van de allergrootste talenten uit de Britse jazzhistorie is bewijst hij meer dan ooit met Held. Een rijk en tijdloos goed album. 1. Pearl
 2. Salad Days
 3. Tokyo Dream
 4. Held
 5. Blackbird
 6. As The Dust Settles
 7. Thanks John
 8. Happy But For How Long
 9. Purple Sunflower
 10. Polzeath
 11. Dissolve