×

Recensie

Jazz

11 september 2014

Jason Moran

All Rise: A Joyfull Elegy for Fats Waller

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

All Rise: A Joyfull Elegy for Fats Waller Jason Moran Jazz 4 Jason Moran – All Rise: A Joyfull Elegy for Fats Waller Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuw album van pianist Jason Moran is altijd een belangrijke gebeurtenis. Muzikant in hart en nieren als hij is zoekt hij steeds weer een nieuwe, fijne muzikale uitdaging op.

Dat Moran een flink aantal helden heeft en ze altijd weer muzikaal fraai en inventief voor het voetlicht weet te brengen bewezen zijn projecten van de laatste jaren. Zijn grote liefde voor Thelonious Monk werd gevoerd met het project/album In My Mind maar Moran wist ook in de samenwerkingen met de geweldige Charles Lloyd en de invloedrijke saxofonist Joe Lovano absoluut te overtuigen. Moran weet alles een eigen imponerende wending te geven.

Met zijn ode aan (Thomas) Fats Waller, de zo vermaarde swing legende uit de jaren 30, is dat niet anders. All Rise geeft in 10 muzikaal flink verrassende composities en bewerkingen van Waller tracks exact prijs wat Moran en zijn band (Tarus Mateen op bas en Nasheet Waits drums) en een fraaie gastenlijst aan muzikanten zo goed maakt. Ze duiken van funky jazz, naar free-improv en van heavy funk naar swing, dromerig naar straight forward jazz.

Hoewel Moran’s naam op het album staat is de rol die bassist/zangeres Meshell Ndegeocello heeft op dit album bijzonder groot te noemen. Niet alleen produceerde ze het album samen met Don Was (de grote man bij Blue Note) maar tevens is ze als zangeres de belangrijke sleutel tot succes van deze ode aan Fats Waller. En haar broeierige vocalen voegen precies datgene toe wat All Rise boven alles uit doet steken. 1. Put Your Hands On It
 2. Ain't Misbehavin'
 3. Yacht Club Swing
 4. Lulu's Back In Town
 5. Two Sleepy People
 6. The Joint Is Jumpin'
 7. Honeysuckle Rose
 8. Ain't Nobody's Business
 9. Fats Elegy
 10. Handful Of Keys
 11. Jitterbug Waltz
 12. Sheik Of Araby / I Found A New Baby (Medley)