×

Recensie

Roots

17 oktober 2018

Jason Isbell and The 400 Unit – Live From the

Live From the Tyman

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Southeastern Records

Live From the Tyman Jason Isbell Roots 4 Jason Isbell and The 400 Unit – Live From the Ryman Written in Music https://writteninmusic.com

Na een jarenlange en uiterst vruchtbaar samenwerkingsverbond met Patterson Hood en Mike Cooley bij de southern rockers van Drive By Truckers besluit Jason Isbell in 2007 zijn eigen weg te gaan met  soldebuut Siren Of The Ditch. Vervolgens gaat hij met 400 Unit op pad. Sindsdien wisselt Isbell met zijn begeleidingsband tot stand gekomen langspelers af met solowerk waarbij de uit Texas afkomstige getalenteerde violiste Amanda Shires, inmiddels Isbells vrouw en de overige leden van 400 Unit nooit ver uit de buurt zijn.

Afgelopen jaar resideerde Isbell met 400 Unit in de nasleep van Nashville Sounds zes avonden op het podium van het roemruchte Ryman Auditorium in Nashville. Passages die integraal geregistreerd werden, materiaal uit de recentste langspelers, Southeastern, Something More Than Free en  van het sterker aan de band appellerende Nashville Sounds prijkt op de setlist. Met de ondertussen voortreffelijk ingespeelde 400 Unit veroorlooft Isbell zich een meer strak rockende variant maar er blijft opvallend veel ruimte voor het genuanceerde countryneske solorepertoire.

De opener Hope The High Road schiet energiek uit de sloffen Isbell snarenwerk wordt perfect geflankeerd door snerpende slides van gitarist Sadler Vaden en het stuwend orgelwerk van Derry Deborja in 24 Frames en White Man’s World.  In een ingetogen akoestische intermezzo komt de viool van Amanda Shires op de voorgrond, samen met haar man  brengt ze een ontroerend Flagship .

Vervolgens gaat het gezelschap scherp in de bocht in een fel bijtend Cumberland Gap neemt even gas terug in Something More Than Free met opnieuw veel ruimte voor de viool van Shires in het titelnummer van Isbells recentste solowerk. Een luikje dat wordt afgesloten met The Life You Choose. Een bijzonder fraaie selectie uit Southeastern wordt naadloos verweven met een lang uitgesponnen versie van Last  Of My Kind met het aansluitende Cover Me Up goed voor een bloedstollend mooi kwartiertje.

Het ongenadig rockende Super 8 loopt weerom in een sobere, akoestische ontknoping uit met een meeslepend If We Were Vampires. Een mooi overzicht, deze concertregistratie toont nog eens uitvoerig de klasse van Isbells subtiele songwerk dat moeiteloos overleeft tussen pezige gitaarpassages. 1. Hope The High Road
 2. 24 Frames
 3. White Man's World
 4. Flagship
 5. Cumberland Gap
 6. Something More Than Free
 7. The Life You Chose
 8. Elephant
 9. Flying Over Water
 10. Last Of My Kind
 11. Cover Me Up
 12. Super 8
 13. If We Were Vampires