×

Recensie

Roots

30 december 2016

Jason Elmore & Hoodoo Witch

Champagne Velvet

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dag Nab Music

Champagne Velvet Jason Elmore Jason Elmore & Hoodoo Witch Roots 3.5 Jason Elmore & Hoodoo Witch – Champagne Velvet Written in Music https://writteninmusic.com

Als piepjonge snaak vergezelde Jason Elmore zijn vader al op concerten van Mike Morgan, Smokin’ Joe Kubek, Bugs Henderson, Jim Suhler. Dat laat zijn sporen na en de gitarist speelt op zijn beurt met zijn trio Hoodoo Witch de podia van de plaatselijke clubs in Dallas plat met van die typische, energieke Texaanse bluesrock. De muziekjes die voortdurend in Jasons hoofd blijven rondspoken, situeren zich in een ruimer spectrum van rootsstijlen. Die voorliefde voor vintage R&B, country en soul wordt op de derde langspeler voluit geëxploreerd maar wel uitsluitend in persoonlijk, door Elmore gecomponeerd songwerk.

In Maybe brengen Elmore, Mike Talbot en Brandon Katona nog van die potige door gierend gitaarwerk aangestuurde bluesrock die overheerste op de voorgangers Upside Your Head en Tell You What. Een track als Double My Money zit nog stevig in de rockende Texaanse  bluestraditie verankerd, die aanpak wordt op Champagne Velvet voor een meer genuanceerde benadering ingeruild zonder evenwel aan kracht in te boeten.

House Rockin Boogie #7 schiet uit de startblokken met hitsige shuffles en in enkele instrumentale intermezzo  zoals het melodieuze epos Lament For Evelyn McHale en de jazzy titeltrack met borstelpercussie en subtiel snarenwerk etaleert de Texaan zijn vaardigheid op de zes snaren.

Dat er regelmatig buiten het afgebakende territorium van de Lone Star State wordt gekleurd is een goede zaak. Zo is er een geslaagd uitstapje naar de Westkust met de akoestische ballade Wish. Nog leuker is het tripje naar Memphis. Midnight in Memphis is een titel die we al eerder hoorden, het trio overtuigt met deze onmiskenbaar op de ritmiek van Beast Of Burden geënte soulblues slijper en flarden uit Just My Imagination bevestigen de link met die geïnspireerde Stones periode. Jason out zich evenals in Right As Rain als een onvervalste soulcrooner.

Als de bluesroots aangeboord worden gebeurt dat eveneens met klasse. Crosseyed Woman transformeert na de klassieke T-Bone Walker intro in stijlvol swingende jumpblues. In Green To Gone hanteert Elmore het bottleneckstaafje en klinkt de countryblues van de pioniers uit de Mississippi Delta door. Puike muzikale roadtrip van een veelzijdige Texaan.

Tracklisting Champagne Velvet:

1. House Rockin’ Boogie #7

2. Double My Money

3. Midnight In Memphis

4. Maybe

5. Shine Your Light

6. Cross-Eyed Woman

7. Lament For Evelyn McHale

8. Right As Rain

9. Wish

10. Land Of Plenty

11. Champagne Velvet

12. The Promise

13. Green To Gone

14. Mary Jane