×

Recensie

Alternative

09 juni 2021

Japanese Breakfast

Jubilee

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dead Oceans

Jubilee Japanese Breakfast Alternative 4 Japanese Breakfast – Jubilee Written in Music https://writteninmusic.com

Met haar eigenaardige afwijkende en zelfs wat beangstigende videoclips kondigt Japanese Breakfast haar nieuwe Jubilee album aan. Staan de vorige twee albums Psychopomp en Soft Sounds from Another Planet nog vooral in het teken van het slopende ziekteproces en het overlijden van Michelle Zauners moeder, op Jubilee draait het voornamelijk om hervonden vreugde. Maar dan volgens de Japanese Breakfast principes. Vreemd, onnavolgbaar maar wel lekker. De Koreaanse kaki pruimen op de albumhoes staan voor haar roots en de levenssituatie waar Michelle Zauners zich in bevindt symbool. Godsvruchten voor de ziel op aarde, de dood achter latend, voorbereidend op een hoopvol vervolg.

Nog steeds ligt de nadruk bij deze voormalige Little Big League zangeres op de dromerige indiepop. Het veelbelovende uit Philadelphia afkomstige emocore gezelschap heeft met These Are Good People en Tropical Jinx net twee doorleefde rauwe platen afgeleverd als Michelle Zauners noodgedwongen de stekker eruit trekt, om zich dicht bij haar aan kanker lijdende familielid in Oregon te voegen. Nu dit alles achter de rug is en ze haar verlies in het autobiografische Crying in H Mart boekwerk van zich afgeschreven heeft kiest de vocalist uiteindelijk niet voor een doorstart met haar voormalige bandleden. Wijs geworden door verdriet en tegenslagen bewandeld ze deze eenzame weg alleen. Het is een afrondend proces die nu in de laatste fase verkeert en welke ze zo treffend in In Hell verwoordt.

Hell is finding someone to love
And I can’t have you
Hell is finding someone to love
And I can’t see you again

Begrafenisklanken, militant trommelgeroffel, trompettergeschal en een heus treurorkest begeleiden Paprika Gods huis uit, om daarna in bruiloftsstemming de poptempel opnieuw te verwelkomen. Michelle Zauners ontwaakt uit haar afstompende slaapstand om vervolgens die levensmagie weer door haar aderen te voelen stromen. Een paradox die de gunstige positieve kant oprolt en vooral innerlijke bevrijding creëert. Onder deze gemoedstoestand maken we met Jubilee kennis, waarbij deze dochter de opdracht krijgt om het plezier te omarmen en te delen. Spiritueel? Misschien wel, maar zo diep moet je er niet in te duiken.

Ondanks dat Michelle Zauners aangeeft dat de plaat uit verhaaltjes van verzonnen personages bestaat ademt Jubilee dat niet uit. Het Japanese Breakfast alter ego pakt de achterstand op die ze door haar privé omstandigheden heeft opgelopen. De Be Sweet clubdisco is een herplaatsing in de onafgesloten tienerjaren. Een heerlijke eighties synthpopkraker met een optimistische vibe die de semi-romantische sfeer op Jubilee juist verwoord. In het folky Kokomo, IN spreekt ze het verlangen uit om heel eventjes naar die geborgen thuissituatie uit haar jeugd terug te keren. De levendige Slide Tackle saxofoon is een surrogaat voor een berustende ouderpersoon, die bemoedigt, aanmoedigt en motiveert.

Het is echter niet alleen maar een vrolijke bedoeling. De soft erotische Posing in Bondage duisternis is pijnlijk confronterend. Een verminking van het brein door ziekelijke sado machistische denkwanen. Die diepte zet zich in de licht industriële sensualiteit van het net zo zwartdromerige Sit voort. Een album met helende synthpop gevuld waar een aangename nawoord verrassing voor een mooie eindswitch zorgt. Posing For Cars grijpt naar het Little Big League groepsgeluk terug. De elektrische gitaar wordt aangekoppeld en door de droge lage bas en gepassioneerde drums ondersteund werkt Michelle Zauners zich hemels solerend door het gedragen slotakkoord heen. Kippenvel!  1. Paprika
  2. Be Sweet
  3. Kokomo, IN
  4. Slide Tackle
  5. Posing in Bondage
  6. Sit
  7. Savage Good Boy
  8. In Hell
  9. Tactics
  10. Posing for Cars