×

Recensie

Alternative

03 maart 2015

Janne Schra

Ponzo

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: V2 Records

Ponzo Janne Schra Alternative 4 Janne Schra – Ponzo Written in Music https://writteninmusic.com

Ponzo, dat is een vorm van optische illusie, ontdekt door de Italiaanse psycholoog Mario Ponzo, alweer in 1913. Dat is waar de oorsprong van de titel van de nieuwe langspeler van Janne Schra vandaan komt. De vraag is in hoeverre de albumhoes met de in lentekleuren dansende Janne inderdaad een illusie is. De muziek is over het algemeen licht van aard en die lijkt behoorlijk aan te sluiten bij het voorjaarsplaatje in beeld. Het is alweer het vijfde album van de voormalige zangeres van Room Eleven. Met dit album vindt ze, meer nog dan op andere albums, een eigen weg, waar de jazzpopinvloeden van die band zich nog slechts sporadisch laten zien.

De teksten van Janne passen ritmisch binnen de muziek, maar daar is de opgetogenheid met lentegeuren en lentekleuren niet steeds zo waarneembaar. Of ze zich nu afvraagt waarom ze steeds op zoek blijft, terwijl ze gelukkig kan zijn met wat ze nu heeft in Good Now of het verstrijken van de tijd dat haar vragen oplevert in The Show, het is niet per se rozengeur en maneschijn wat de klok slaat in tekstuele zin. De bijpassende melancholie is in de muziek dan ook zeker gevangen, zoals onder meer City laat horen.

Toch, het is niet de bedoeling van deze recensie de diepere drijfveren achter de muziek en teksten van Janne te achterhalen. Het gaat om de muziek. De lichte toon die al eerder genoemd werd, is tekenend voor het hele album. Hoewel melancholie in specifieke nummers zeker doorklinkt, blijft de toon van het album als een lentebui zo fris.

Wat opvalt aan het album is de wijze waarop de liedjes geschreven zijn met Torre Florim, frontman van De Staat en producer van het album. Waar de heel eigenzinnige klanken van zijn band in Carry On en de stem van Torre op de achtergrond, heel duidelijk naar voren komen, zijn zijn bijdragen juist vaak ook heel subtiel in de muziek aanwezig. De gitaarpartijen in Good Now blijven meer op de achtergrond maar hebben onmiskenbaar subtiel die klank, de keyboardsound en de vertragende beat van het nummer laten eveneens horen dat Torre bij het album betrokken was. Dat is zeker geen verkeerd iets en draagt juist bij aan de sfeer van het album.

Sfeervolle muziek waarin lichtheid en melancholie elkaar afwisselen. Dat is misschien wel het meest tekenend voor Ponzo. Als Ship als eerste nummer het ruime sop kiest, kun je je voorstellen dat het nummer bij een soundtrack hoort, zoals Janne en Torre muziek schreven voor Hollands Hoop, de Nederlandse tv-serie. Daarna wordt het met Everything I Do Ooh Ooh beduidend losser van aard. Het is de kracht van dit album steeds de balans te vinden tussen melancholie en lichtheid. Een nummer als 100 Pictures laat uitstekend horen dat het album daar zeer in slaagt.

De begeleiding dringt zich niet op bij de muziek. Torre bespeelde op de meeste nummers drums, bas, gitaar, mellotron, overige toetsen en het glockenspiel. In drie nummers is er begeleiding van het Red Limo String Quartet waar Janne al eerder mee samenwerkte. Ook hun begeleiding sluit naadloos aan op de muziek en overheerst nooit. Bram van den Berg speelde op drums aan veel nummers mee, naast een aantal andere gastmuzikanten.

Janne en Torre werkten aan het album vanuit hun woonkamerstudio. Het album dat ze samen gemaakt hebben, is meer dan een mooi stukje huisvlijt geworden. Het is een mooi warm album geworden dat de lente aankondigt en tegelijk laat merken dat voorjaarsbuien nog steeds aan de orde van de dag kunnen zijn.

Tracklisting Ponzo:
1. Ship
2. Everything I Do Ooh Ooh
3. Filthy Rich
4. Good Now
5. Carry On
6. The Show
7. You Are Still New
8. Scare Me
9. City
10. 100 Pictures
11. Little Bamboo 1. Ship
 2. Everything I Do Ooh Ooh
 3. Filthy Rich
 4. Good Now
 5. Carry On
 6. The Show
 7. You Are Still New
 8. Scare Me
 9. City
 10. 100 Pictures
 11. Little Bamboo