×

Recensie

Pop

25 februari 2013

Janne Schra

Janne Schra

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal Music

Janne Schra Janne Schra Pop 3.5 Janne Schra – Janne Schra Written in Music https://writteninmusic.com

Muziek maakt Janne Schra al jaren. Maar nooit deed ze dat onder haar eigen naam. Room Eleven was zes jaar lang (tot 2010) het alias in de eerste fase van haar carrière, daarna maakte ze muziek onder de naam Schradinova. Een stapje dichterbij haar eigen ik, omdat haar naam daar tenminste in was verwerkt. Met ingang van 2013 is Janne Schra gewoon Janne Schra.

In interviews laat Schra (31) weten dat ze voor die stap een paar jaar nodig had, omdat haar zelfvertrouwen niet eerder groot genoeg was om zonder bescherming van een band (of bandnaam) op het podium en in de studio te gaan staan. Dat ze dat nu wel durft, is een dubbele overwinning, omdat het achterlaten van de zekerheid van Room Eleven al eerder een zakelijke sprong in het diepe was.

Haar eerste ‘soloplaat’ heeft Schra niet helemaal alleen gemaakt. Op het album wordt onder meer meegewerkt door zanger/gitarist Torre Florim van De Staat en leden van de band Voicst. Op de veertien tracks kiest Janne Schra voor een afwisseling tussen ‘kleine’ liedjes als Eyes On The Prize. Dit is een een van de twee songs waaraan Schra niet zelf heeft meegeschreven. Het is een compositie van M. Ward. De helft van het duo She & Him (gelieerd aan Death Cab For Cutie) zingt en speelt zelf ook mee op de track. Zijn gitaar is het enige instrument op de track.

Light Up en het daarop volgende Place To Run From zijn een stuk voller gearrangeerd en klinken vrolijk en opgeruimd, er zit zelfs een vleugje sixties-soul in. In albumopener Speak Up laat de zelfverzekerde Schra het achterste van haar tong zien op een manier die niet snel van haar verwacht werd:

Speak Up
Don’t hide your mouth
Beneath your hand
Say it now
You’re allowed
I’m waiting
Don’t pretend you know it all
I’m waiting
Don’t be scared to fall

Met haar nieuwgevonden zelfvertrouwen durft Janne Schra ook ‘diep’  te gaan, getuige de tekst van het stemmig vormgegeven Downhill:

I’m a traffic-light
On a road without traffic
I’m a Friday night
In a sleeping town
I’m moss on a gravestone
I’m used to being alone

Een van de leukste hits van 2012, One Day (The Reckoning Song) van Asaf Avidan is ook op het album opgenomen, als afsluiter en met de toevoeging dat het een bonustrack is. Kennelijk moet die enigszins los van het album gezien worden. Het is de vraag waarom. Op een album dat zo gevarieerd en veelzijdig is als het ‘debuut’ van Janne Schra valt het nummer in elk geval op geen enkele manier uit de toon.

Tracklisting Janne Schra:

Speak Up
Light Up
Place To Run From
Hold On To
Different
Eyes On The Prize
Borrow
After Effects
Downhill
The Ditch
New Life
Beeping
1999
One Day (bonustrack) 1. Speak Up
 2. Light Up
 3. Place To Run From
 4. Hold On To
 5. Different
 6. Eyes On The Prize
 7. Borrow
 8. After Effects
 9. Downhill
 10. The Ditch
 11. New Life
 12. Beeping
 13. 1999
 14. One Day