Recensie

23 maart 2017

Janka Nabay And The Bubu Gang – Build

Build Music

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Luaka Bop

Build Music Janka Nabay Janka Nabay And The Bubu Gang World 2.5 Janka Nabay And The Bubu Gang – Build Music Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Sierra Leona afkomstige vocalist Janka Nabay heeft torenhoge ambities, maar slaagt er helaas niet in om die op Build Music waar te maken.

Ook op het nieuwe Build Music, zijn tweede album op het befaamde Luaka Bop album, ontwikkelt Nabay, die in de jaren ’90 een ster werd in het thuisland maar door de oorlog naar de States verkaste, verder de Bubu music die deels traditie en deels op vernieuwing steunt. Samen met de in Syrië geboren bassist Boshra AlSaadi en keyboardist Michael Gallope levert hij zoals je ergens ook wel van Luaka Bop label mag verwachten een erg aanstekelijk klinkend album.

Build Music, de opvolger van het vijf jaar oude En Yay Sah is met zijn wilde ritmiek en tribal percussie in wezen bedoeld om op te dansen, zoveel is duidelijk. Maar ondanks de grooves zit het album in wezen maar magertjes in elkaar. Dat heeft vooral te maken met het gegeven dat Nabay de warme blazers van weleer verving door kille, afstandelijke en steriel klinkende synths. Jammere zaak, want de charme gaat er haast volledig mee verloren.

Wie eerder al kennis maakte met En Yah Sah kent ongetwijfeld het beproefde recept van de Bubu music. Het nieuwe album kwam tot stand door het gebruik van authentieke field recordings en backing tracks uit Afrika. Die vormden mee de ondersteuning van zijn composities die vooral het resultaat zijn van werk in de studio (electronica en beats).

In die zin maakt de albumtitel zijn belofte meer dan waar. Het is inderdaad ‘build music’, een constructie waarbij field recordings artificieel opgepoetst worden met electronica en beats. Dat levert echter een mengsel op dat maar al te zelden echt overtuigt. In het DNA van de groep zit reggae (o.a. te vinden in Stop Jealous) en dub. Af en toe komt een muzikale gangster als Tricky even om de hoek loeren (de van de wereld zijnde vocals in Tek Lak La Gben Ba Kun), maar het is tekenend dat de rest van het album passeert zonder echt opmerkelijke songs (of het moest Santa Monica zijn met zijn tekstuele intrige).

Zo komt Combination over als een al te luie, kinderlijke melodie. Weinig pit, weinig vaart. Dat is jammer. Dit is een leuke tune als achtergrond bij een drankje bestellen op het zonnige, zuiderse strand, maar dat is het dan ook. Passeert hier dus vrijwel geruisloos. 1. Kadiatu
 2. Build Music
 3. Santa Monica
 4. Popeneh
 5. Bubu Dub
 6. Angbolieh
 7. Game Ova
 8. Sabanoh
 9. Sabanoh
 10. Stop Jealous
 11. Tek Lak la Gben ba Kun
 12. Combination