×

Recensie

Roots

17 juni 2022

Jan Olsen

Spirit Chant

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Spirit Chant Jan Olsen Roots 3.5 Jan Olsen – Spirit Chant Written in Music https://writteninmusic.com

Tijdens zijn tienerjaren figureerde Jan Olsen in de plaatselijke garagerock scene van Odense en speelde een niet te verwaarlozen rol met Still B in het Deense folkrock milieu. Na een intermezzo in de TV wereld en journalistiek zette hij in 2009 het rootsrock trio D-O-K op en koos voor het solopad. Sinds 2006 verzeilde zijn muziek op enkele langspelers en de samenwerking met zijn vrouw Suzanne Ove, die als vertaler vertrouwd is met Britse literatuur, voegt een extra dimensie toe aan het gevarieerde repertoire waarin we naast blues en rock elementen van klassieke muziek en cabaret ontwaren.

The Bottletower Band met pianist Palle Hjorth en gitarist Peter Sund debiteren een afwisselend melodieuze en ritmische omkadering in de ondertussen gereputeerde Sund’s Farm Studio terwijl zijn vrouw Trina Lunau de achtergrondzang verzorgt bij de rauwe zang van Olsen. In de mysterieuze titelsong, een tribaal epos, klinkt hij even als Captain Beefheart in zijn bluesperiode.

Na het rustige parlando van Here & Now Forever komen we bij I’m a Volcano, een lichtjes ontspoorde trombone creëert in combinatie met rauwe gitaarexploten een vervaarlijke sfeer en ondersteund Olson’s hese zang. Die refereert niet alleen in Let Chat de la rue du Faubourg naar de vocale verrichtingen van Tom Waits in ruig balladewerk en de door cello ingeleide pianoballade Irrestible Baby. Mr Lee is Back in Town evolueert op een dreigende soundtrack die niet bij een spannende thriller zou misstaan.

Spirit Chant is een avontuurlijk werkstuk uit Denemarken, goed voor een halfuurtje intens luisterplezier.  1. Spirit Chant
  2. Here &Now Forever
  3. I'm a Volcano
  4. Let Chat de la Rue du FaubourgTill Tomorrow's Here
  5. Tonight WeAre Heroes
  6. Irrestible Baby (Reign in my Heart)
  7. Mr. Lee is Back in Town
  8. Last Train to Bantry