×

Recensie

29 mei 2013

Jamie Cullum

Momentum

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

Momentum Jamie Cullum Pop 3 Jamie Cullum – Momentum Written in Music https://writteninmusic.com

Het duurde even voordat de nieuwe Jamie Cullum in de winkels lag. Na het vijfde album The Pursuit nam Cullum de tijd voor zijn gezin en ook om nieuwe songs te schrijven.

Het blijft een opvallend verhaal dat Jamie Cullum als jazz artiest gebracht werd maar vervolgens met elk album meer en meer pop werd. Natuurlijk is Cullum een getalenteerd pianist en zanger en weet hij verdomd goed hoe hij live het publiek moet grijpen. Hij is een entertainer pur sang. Maar het songmateriaal wordt wel met elk album minder. Misschien dat dit ook komt omdat de albums zo vreselijk gevarieerd in songs zijn en dat ze coherentie missen. Het stuitert echt elke kant op.

Momentum (doelt hij nu over zijn eigen momentum of de tijd waar we nu in zitten?) is wat dat aangaat net zo richtingloos als Catching Tales (2005) en The Pursuit (2009). Albums die natuurlijk hun momenten hebben maar waar het gevoel beklijfd dat hij van alles wil wat het publiek van hem verwacht. Bij Momentum levert dat een selectie jazzy popsongs, een American Standard (een verrassend coole versie van Love For Sale van Cole Porter met rapper (Roots Manuva) dat moet gezegd), een flink aantal poptracks (When I Get Famous, Anyway, Take Me Out Of Myself), een mislukte James Blake meets Coldplay song als Sad Sad World en een aantal erg slappe songs (met Save Your Soul als uitschieter naar beneden) op. Ook een in opzet prima track als Pure Imagination wordt dan weer volledig dichtgesmeerd met strijkers. Momentum is daarmee een wat stuurloos album. Voor een platenmaatschappij, met het statuur van Cullum als live artiest, een prima album om veel tracks van op de radio te krijgen maar als album geen geslaagd geheel.

Als Jamie Cullum echt zijn talent wil laten horen wordt het tijd dat de man eens een producer in de hand neemt die hem van begin af aan door het albumproces haalt. Iemand die hem helpt de juiste songs te kiezen die achter elkaar een logisch verhaal vertellen. Een producer ook die Cullum als geweldig piano en charismatisch zanger (zonder al die tegenwoordig zo voorspelbare meezingdingetjes) neerzet. 1. The Same Things
 2. Edge Of Something
 3. Everything You Didn't Do
 4. When I Get Famous
 5. Love For $ale
 6. Pure Imagination
 7. Anyway
 8. Sad, Sad World
 9. Take Me Out (Of Myself)
 10. Save Your Soul
 11. Get A Hold Of Yourself
 12. You're Not The Only One