×

Recensie

Pop

01 juli 2015

James Taylor

Before This World

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Concord

Before This World James Taylor Pop 3.5 James Taylor – Before This World Written in Music https://writteninmusic.com

Met een zo grote staat van dienst hoeft James Taylor natuurlijk niets meer te bewijzen. Maar Taylor neemt zijn grote liefde voor muziek nog steeds serieus en weet met de sterke collectie songs die zijn nieuwe album Before This World omvat, zijn eerste album in 13 jaar met nieuw werk, moeiteloos te overtuigen.

Natuurlijk maakt het een groot verschil dat de stem van de ondertussen toch ook al weer 67-jarige Taylor nog steeds zo ongelooflijk goed klinkt. En dat zijn gitaarspel nog steeds zo eigen en onovertroffen klinkt al net zo. Toch was het lange tijd onduidelijk of er een nieuw album van Taylor zou komen. Na het maken van October Road (2002) was hij erg onzeker of hij nog een nieuw album met eigen werk kon maken. Met het spelen van de songs uit zijn eigen catalogus en een glorieuze samenwerking met Carole King die een reünie als geen ander tot gevolg had, vulde hij vervolgens, naar volle tevredenheid, zijn jaren.

Natuurlijk ging Taylor wel aan de slag om nieuw songmateriaal te schrijven. Hij deed dat van de buitenwereld afgesloten volledig op zichzelf aangewezen in een huisje in de bossen van Newport op Rhode Island. En tot zijn eigen verrassing kwam daar uiteindelijk toch een flinke trits songs uit, waarvan een tiental nu te vinden zijn op Before This World.

Soms is het moeilijk de juiste woorden te vinden voor songschrijvers/artiesten die een al zo grote staat van dienst hebben. Natuurlijk ga je vergelijken. En je vergelijkt met het allerbeste wat ze gemaakt hebben. Of dat nu helemaal eerlijk is of niet. Laat ik het zo zeggen: een drieënhalve ster voor een James Taylor kan zoveel meer betekenen als hetzelfde aantal sterren voor een volledig nieuwe band.

De kwaliteit van de songs die Taylor maakt is altijd zo ontzettend hoog geweest en de manier hoe hij arrangeerde en deze opnam al net zo goed. Zeldzaam goed zelfs. Before This World bewijst dat wederom. Dat de songs die het album kent dan iets minder impact hebben is niet erg. Dat mag je ook niet verwachten. En er is zo ontzettend veel te genieten. Zoals eerder vermeld zingt Taylor nog steeds prachtig en lijkt zijn stem, hoewel zijn leven toch ook flink wat donkere wolken heeft gekend, maar weinig aangetast en met de inbreng van topdrummer Steve Gadd en Jimmy Johnson op bas, de mannen die ook in zijn vaste tourband spelen, klinkt alles geweldig. Daarnaast klinken alle arrangementen, van instrumentatie tot aan achtergrondzang, als een klok.

Before This World sluit als collectie songs prima aan op October Road. Met zijn stem klinken alle songs persoonlijk en warm. Dat je als niet optimaal tekstluisteraar toch in zijn verhalen gezogen wordt pleit voor de manier waarop Taylor ze zingt. Angels Of Fenway, een fraaie ode aan de door hem zo geliefde Red Soxx (en refererend aan het miraculeuze jaar 2004), Watchin’ Over Me (over het maar moeizaam herstellen van zijn gezondheid) en de roadsong Stretch Of The Higway, met zijn talrijke referenties aan de Amerikaanse geschiedenis, zijn geweldig geschreven en uitgevoerde songs. Ook de prachtige ballade You And I Again is een absolute topsong.

Before This World is een verzorgd popalbum van een artiest die zijn credits al meer dan verdiend heeft en nogmaals laat horen een groots schrijver van knap geschreven, toegankelijke, sterke songs te zijn.  1. Today Today Today
  2. You And I Again
  3. Angels Of Fenway
  4. Stretch Of The Highway
  5. Montana
  6. Watchin' Over Me
  7. SnowTime
  8. Before This World / Jolly Springtime
  9. Far Afghanistan
  10. Wild Mountain Thyme